Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Knysza

Knysza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Knysza często nazywana jest “polskim kebabem”. To puszysta, drożdżowa bułka, czasem podgrillowana, wypełniona nadzieniem. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować ten pyszny, domowy fast food.

Składniki

Bułki:
2 bułki drożdżowe

Surówka:
200 g młodej, białej kapusty
100 g czerwonej kapusty
1 średniej wielkości marchewka
1 mała cebula
100 g jogurtu naturalnego
150 ml majonezu
1/2 łyżki chrzanu
sól, pieprz do smaku
dodatki: prażona cebulka i pokrojony w plastry pomidor

Kurczak:
2 filety kurczaka
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki mielonej ostrej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju

Sos:
180 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Przygotuj surówkę – z kapusty usuń zewnętrzne liście, poszatkuj, posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby trochę zmiękła. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan. Następnie połącz z warzywami. Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.

2

Piersi z kurczaka pokrój na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie ze sobą i włóż do niej pokrojone mięso. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wyłóż mięso i smaż na dużej mocy płyty grzewczej, cały czas mieszając przez 3–4 minuty. Usmażone mięso odstaw.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Sos: do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie. Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu. Odstaw do lodówki na trochę, aby się przegryzł.

Bułki przekrój na pół i grilluj po ok. 3–4 minuty z każdej strony. Środek rozciętych bułek posmaruj sosem, włóż surówkę, pomidory i podsmażonego kurczaka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych