Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Knysza

Opis wykonania

Knysza często nazywana jest “polskim kebabem”. To puszysta, drożdżowa bułka, czasem podgrillowana, wypełniona nadzieniem. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować ten pyszny, domowy fast food.

Knysza - krok 1

Przygotuj surówkę – z kapusty usuń zewnętrzne liście, poszatkuj, posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby trochę zmiękła. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan. Następnie połącz z warzywami. Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Knysza - krok 2

Piersi z kurczaka pokrój na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie ze sobą i włóż do niej pokrojone mięso. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wyłóż mięso i smaż na dużej mocy płyty grzewczej, cały czas mieszając przez 3–4 minuty. Usmażone mięso odstaw.

Knysza - krok 3

Sos: do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie. Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu. Odstaw do lodówki na trochę, aby się przegryzł.

Bułki przekrój na pół i grilluj po ok. 3–4 minuty z każdej strony. Środek rozciętych bułek posmaruj sosem, włóż surówkę, pomidory i podsmażonego kurczaka.

Bosch do kuchni