Knysza
2 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Knysza
Knysza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj surówkę – z kapusty usuń zewnętrzne liście, poszatkuj, posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby trochę zmiękła. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan. Następnie połącz z warzywami. Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piersi z kurczaka pokrój na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie ze sobą i włóż do niej pokrojone mięso. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wyłóż mięso i smaż na dużej mocy płyty grzewczej, cały czas mieszając przez 3–4 minuty. Usmażone mięso odstaw.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Sos: do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie. Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu. Odstaw do lodówki na trochę, aby się przegryzł.
Bułki przekrój na pół i grilluj po ok. 3–4 minuty z każdej strony. Środek rozciętych bułek posmaruj sosem, włóż surówkę, pomidory i podsmażonego kurczaka.
Komentarze