Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem gyros

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem gyros
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawa propozycja na rodzinny obiad. To kurczak z ryżem z zupełnie nowym wydaniu.

Składniki

2 filety z kurczaka
2 woreczki ryżu
100 g tartej mozzarelli
4 ogórki kiszone
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy gyros
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy stołowej
4-5 gałązek koperku
Pieprz i sól do smaku
½ kapusty pekińskiej
2 duże pomidory
1 ogórek zielony
1 łyżka soku z cytryny

Opis wykonania

Dzięki przyprawie gyros kurczak staje się wyjątkowo aromatyczny. Z kolei forma przygotowania nadaje mu delikatności i soczystości. 

Opis przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w przyprawie i łyżce oleju. Całość włóż do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  3. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  4. Z jogurtu, ketchupu, musztardy, oleju i koperku przygotuj sos.
  5. Kurczaka podsmaż na patelni z marynatą oraz cebulą i czosnkiem.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż ryż, posmaruj połową sosu i posyp ⅓ sera. Następnie ułóż kurczaka, paprykę i ogórki. Posyp ⅓ sera i zalej pozostałą ilością sosu. Wierzch posyp serem.
  7. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut.
  8. Podczas pieczenia przygotuj surówkę. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory pokrój w kostkę, a ogórka sparz i pokrój w półplasterki. Warzywa wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
  9. Zapiekankę podawaj na ciepło z dodatkiem surówki.

TIP

  • Do surówki możesz przygotować taki sam sos jak do zapiekanki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Kurczaka zastąpilem mięsem z indyka. Dodatkowo dodałem trochę papryczek jalapeno dla podbicia smaku
fiziowaaa
Bardzo lubimy tą zapiekankę :D