Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa z kapusty pekińskiej z mięsnymi kuleczkami

Zupa z kapusty pekińskiej z mięsnymi kuleczkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pożywna i rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni.

Składniki

100 g mięsa mielonego np. z indyka
2 szt. marchewki
1 szt. pietruszka
1/4 szt. selera
3 szt. ziemniaki
1/2 szt. kapusty pekińskiej
sól, pieprz, kucharek, majeranek
liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu
1,5 l wody

Opis wykonania

Ciepła zupa przyjemnie rozgrzewa wychłodzony organizm i szybko stawia na nogi po ciężkim dniu. Dodatek kulek mięsnych i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycąca i może z powodzeniem być podana jako drugie danie.

Opis wykonania

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki, pokrój w kostkę, a następnie włóż do garnka razem z  zielem, liśćmi i pieprzem. Całość zalej wodą i  zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, z mięsa mielonego zrób małe kuleczki i wrzuć je do wody. Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 20 minut. Po wyznaczonym czasie dodaj do zupy posiekaną, niekoniecznie drobno, pekinkę. Gotuj 5-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

TIP

Gotową zupę można podać z dodatkiem natki pietruszki.
Liść laurowy połam i włóż razem z zielem i ziarnami pieprzu do silikonowego zaparzacza – po zakończeniu gotowania wyciągniesz je jednym ruchem ręki bez szukania i łowienia.
Aby zupa była bardziej rozgrzewająca dodaj do niej niewielką ilość tartego imbiru.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych