Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z kapusty pekińskiej z mięsnymi kuleczkami

Opis wykonania

Pożywna i rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni.

Ciepła zupa przyjemnie rozgrzewa wychłodzony organizm i szybko stawia na nogi po ciężkim dniu. Dodatek kulek mięsnych i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycąca i może z powodzeniem być podana jako drugie danie.

Opis wykonania

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki, pokrój w kostkę, a następnie włóż do garnka razem z  zielem, liśćmi i pieprzem. Całość zalej wodą i  zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, z mięsa mielonego zrób małe kuleczki i wrzuć je do wody. Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 20 minut. Po wyznaczonym czasie dodaj do zupy posiekaną, niekoniecznie drobno, pekinkę. Gotuj 5-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

TIP

Gotową zupę można podać z dodatkiem natki pietruszki.
Liść laurowy połam i włóż razem z zielem i ziarnami pieprzu do silikonowego zaparzacza – po zakończeniu gotowania wyciągniesz je jednym ruchem ręki bez szukania i łowienia.
Aby zupa była bardziej rozgrzewająca dodaj do niej niewielką ilość tartego imbiru.