Zupa z kapusty pekińskiej z mięsnymi kuleczkami
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Zupa z kapusty pekińskiej z mięsnymi kuleczkami
Zupa z kapusty pekińskiej z mięsnymi kuleczkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciepła zupa przyjemnie rozgrzewa wychłodzony organizm i szybko stawia na nogi po ciężkim dniu. Dodatek kulek mięsnych i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycąca i może z powodzeniem być podana jako drugie danie.
Opis wykonania
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki, pokrój w kostkę, a następnie włóż do garnka razem z zielem, liśćmi i pieprzem. Całość zalej wodą i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, z mięsa mielonego zrób małe kuleczki i wrzuć je do wody. Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 20 minut. Po wyznaczonym czasie dodaj do zupy posiekaną, niekoniecznie drobno, pekinkę. Gotuj 5-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
TIP
Gotową zupę można podać z dodatkiem natki pietruszki.
Liść laurowy połam i włóż razem z zielem i ziarnami pieprzu do silikonowego zaparzacza – po zakończeniu gotowania wyciągniesz je jednym ruchem ręki bez szukania i łowienia.
Aby zupa była bardziej rozgrzewająca dodaj do niej niewielką ilość tartego imbiru.
Komentarze