Kuchnia tajska
Jest to najostrzejsza i najbardziej aromatyczna z kuchni azjatyckich. Ukształtowana została przez wpływy chińskie i indyjskie. W tej kuchni nie ma sztywnych zasad –ilość składników i ich kompozycja zależy...
Czytaj więcej
Jest to najostrzejsza i najbardziej aromatyczna z kuchni azjatyckich. Ukształtowana została przez wpływy chińskie i indyjskie. W tej kuchni nie ma sztywnych zasad – ilość składników i ich kompozycja zależy od kucharza i jego preferencji.
Kuchnia tajska charakterystyka
Najważniejszy jest balans między smakami. Wśród charakterystycznych składników kuchni tajskiej można wymienić mleczko koksowe, ryż, makaron, imbir, trawę cytrynową oraz liście limonki. Najczęściej wykorzystywanymi produktami białkowymi są kurczak, krewetki i tofu. Dania kuchni tajskiej nie tylko obłędnie smakują, ale również pięknie wyglądają. Bardzo ważny jest sposób podania potrawy. Do dekoracji dań często wykorzystywane są kwiaty oraz powycinane owoce i warzywa.
Potrawy kuchni tajskiej
Najbardziej znane tajskie potrawy to Pad Thai oraz zupa Tom Yum. Pierwsza z nich to wyśmienity smażony makaron z jajkiem, krewetkami, warzywami, pastą z tamaryndowca, sosem rybnym oraz dodatkiem dymki i kiełków. Zupa Tom Yum to ostra, a zarazem delikatna zupa z krewetkami lub kurczakiem, grzybami tam yan, mleczkiem kokosowym i warzywami. Całość doprawiona jest trawą cytrynową, chilli oraz kolendrą.