Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kiedy tylko kupiłam w azjatyckim sklepie pastę curry i zrobiłam to danie- zakochałam się. Ta ostrość jest przyciągająca!

Składniki

3 łyżeczka pasta curry
400 ml mleko kokosowe
0,5 kg brązowe pieczarki
1 szt. pierś z kurczaka
0,5 szt. papryka zielona
0,5 szt. papryka czerwona
0,5 szt. papryka żółta
0,5 kg kiełki soi
400 g chiński makaron

Opis wykonania

Po umyciu piersi z kurczaka i papryk kroimy te składniki w cienkie, około 8 centymetrowe (długość) paski. Pieczarki płuczemy, myjemy gąbeczką, nie obieramy, żeby brązowa skórka nadała pysznego aromatu. Kroimy na plastry. Kiełki soi płuczemy pod zimną wodą. Na olej sezamowy wrzucamy kurczaka i po chwili dodajemy paprykę. Smażymy, aż kurczak się zarumieni i papryka lekko zmięknie. Następnie wrzucamy pieczarki i smażymy dalej. Kiedy wszystkie składniki na patelni będą miękkie, delikatnie solimy. Wlewamy mleko kokosowe i i wszystko mieszamy. Dodajemy pastę curry, zagotowujemy i czekamy aż pasta się rozpuści. Można wtedy dorzucić 2 suszone listki limonki (i cały czas delikatnie gotować sos). Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnie dorzucamy kiełki soi i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż kiełki zmiękną, ale będą nadal chrupiące w środku. Kosztujemy i w razie potrzeby dodajemy soli lub więcej pasty curry. Wykładamy na talerze makaron, na niego tajski sos. Żeby załagodzić ostrość można na koniec (kiedy danie jest wyłożone na talerz) dodać jogurtu naturalnego. Smacznego :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy