Kurki
Kurki to niezwykle smaczne i aromatyczne grzyby. Mimo niewielkich rozmiarów są pełne smaku i nadają wyrazistości daniom. Doskonale komponują się z wieloma produktami, co pozwala na ich wszechstronne wykorzystanie.
Jak czyścić kurki?
Kurki ze względu na swoje rozmiary często są pokryte ziemią, ściółką lub piaskiem. Piasek najczęściej znajduje się pomiędzy blaszkami grzyba. Aby zanieczyszczenia nie znalazły się w potrawie, dobrze wiedzieć jak oczyścić kurki, by nie były gorzkie. Grzyby czyści się na kilka sposobów. Pierwszy z nich uwzględnia oczyszczanie z ziemi przy pomocy nożyka oraz usuwanie piasku spomiędzy blaszek przy pomocy pędzelka. Kurki można wstępnie oczyścić z większych zanieczyszczeń z następnie przełożyć do miski, posypać solą i zalać wrzątkiem. Piasek i inne zanieczyszczenia powinny opaść na dno miski, co umożliwi wyłowienie grzybów łyżką cedzakową. Kurki można także opłukać pod bieżącą wodą, jednak w ten sposób mogą nadmiernie nasiąknąć wodą i stracić swój intensywny smak.
Dania z kurkami
Kurki można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do smażenia, duszenia, gotowania czy marynowania. Kurki smażone z cebulą, czosnkiem chilli i natką będą doskonałym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, naleśników, tortilli czy dań obiadowych. Grzyby można wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy. Klasykami wśród kurkowych propozycji jest jajecznica oraz sos kurkowo-śmietanowy, doskonały do gnocchi, kopytek, makaronów, ryb i mięs. Oprócz jajecznicy z kurkami można pokusić się o przygotowanie omleta z ich dodatkiem. Podsmażone kurki z czosnkiem można wykorzystać rownież do przygotowania farszu do pierogów lub tarty.