Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Mozzarella

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Mozarella jest jednym z najpopularniejszych serów - to włoski ser podpuszczkowy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych: między innymi białko, wapń i fosfor. Mozzarella jest także bogata w selen, cynk oraz witaminę B12. Kaloryczność tego produktu waha się między 280 a 300 kcal na 100 g, należy zatem dodawać ją do posiłków w rozsądnej ilości.

Co można zrobić z mozzarelli?

Wyróżnia się delikatną konsystencją i łagodnym smakiem. Dzięki temu nie dominuje nad pozostałymi składnikami dania, a je uzupełnia. Sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek, past oraz dań z makaronami. 

Ser mozarella doskonale się topi w wysokich temperaturach. Z tego względu będzie doskonałym dodatkiem do tostów, ciepłych sosów, zapiekanek, tart, naleśników czy pizzy. Można nim również zagęścić zupę, by uzyskać jednolity krem. Tartą mozzarellą posypiesz danie – wystarczy je zapiec, by ser cudownie się rozpuścił. Ze względu na łagodny smak mozzarella będzie doskonałym wyborem podczas przygotowywania przystawek na przyjęcie. Warto o niej pamiętać, przygotowując koreczki czy deskę serów. A sałatka caprese? Tak szybka i prosta, a tak wykwintna w smaku!

Nietypowe przepisy z mozzarellą

Ser mozzarella bez wątpienia doskonale nadaje się do topienia i zapiekania. Można go wykorzystać również na surowo. Jak jeszcze? Kawałki lub mini kulki mozzarelli obtoczysz w mięsie mielonym lub puree ziemniaczanym, tworząc serowe klopsiki. Podczas pieczenia lub usmażenia ser, zamknięty wewnątrz, rozpuści się. Tartą mozzarellą możesz też nafaszerować kapelusze grzybów, które po zapieczeniu będą ciekawą przystawką lub dodatkiem do dania obiadowego. Apetyczną propozycją jest połączenie pieczonego kurczaka z sałatką caprese – w nacięcia na piersi wkłada się kolejno ser, pomidora oraz liście bazylii. To tak pyszne, że już mamy ochotę na obiad!