Pesto
Zielony sos z bazylii pochodzi z Genui i podbił serca nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej. Zdrowy i aromatyczny zielony dodatek można wykorzystać na wiele sposobów, a jego przygotowanie nie wymaga ani specjalnego sprzętu, ani umiejętności – przepis na pesto jest prosty i szybki w wykonaniu.
Jak zrobić pesto?
Zielone pesto zrobisz ze świeżej bazylii, czosnku, oliwy z oliwek, parmezanu i orzeszków piniowych. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką masę lub zblenduj. Domowe pesto możesz przygotować także z drobno siekanej natki pietruszki – pietruszkowe pesto ma inny smak i aromat, ale doskonale pasuje jako dodatek do pieczywa. W razie potrzeby, zbyt dużą ilość pesto można zamrozić.
Przepisy z pesto
Czerwone pesto sycylijskie jako główny składnik wykorzystuje suszone pomidory. Tradycyjnie pesto podawane jest jako dodatek do pieczywa, makaronu, sałat i serów. Zielone pesto wykorzystasz do przygotowania makaronu z pesto kurczakiem – szybkiego dania na obiad lub kolację. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka usmaż razem z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Ugotuj makaron (najlepszy do tego dania rodzaj makaronu to penne), połącz z kurczakiem i pesto, skrop oliwą z oliwek, posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Szybki przepis na aromatyczne danie z czerwonym pesto przygotujesz z makaronem spaghetti i krewetkami. Uduszone na maśle krewetki połącz z ugotowanym makaronem i czerwonym pesto. Danie serwuj z odrobiną rukoli i parmezanu.