Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wszystkie dzieci uwielbiają naleśniki, ale to od nas dorosłych zależy, z czym je podamy. Szybkie obiady również mogą być pyszne i zdrowe!

Składniki

1 szklanka mąka
2 szt. jajka
1/2 szklanka mleko
1/2 szklanka woda gazowana
1 szczypta sól
1 łyżka olej
60 g ser żółty twardy
1 garść natka pietruszki
1 szklanka groszek zielony
1 łyżeczka sok z cytryny

Opis wykonania

Przygotować naleśniki: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem z obu stron. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z natką pietruszki, posypać naleśniki, zwinąć w rulonik i podsmażyć na oleju aż się ser rozpuści. Przygotować pesto z zielonego groszku. Jeśli mamy mrożony groszek to trzeba go najpierw rozmrozić pod zimną wodą. Groszek obgotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty, Odcedzić, posypać czosnkiem i dodać sok z cytryny, Rozetrzeć na pesto. Ułożyć naleśniki w pudełku śniadaniowym, na górę nałożyć pesto i można wyruszać do szkoły.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych