Piersi
Dania z piersi drobiowych chętnie goszczą na naszych stołach. Podawać je można w nieco bardziej wykwintnej formie do niedzielnego obiadu, ale sprawdzą się też jako szybki posiłek po treningu – niskokaloryczny, lecz zawierający sporo białka. Piersi z kurczaka czy piersi z indyka same w sobie są dietetyczne (mają bardzo mało tłuszczu), a fakt, że możemy je podawać na wiele różnych sposobów sprawia, że chętnie po nie sięgamy.
Jak przyrządzić piersi?
Nie raz i nie dwa ktoś zastanawiał się, co zrobić z piersi z kurczaka bądź indyka. Dobra wiadomość jest taka, że pomysłów istnieje cała masa! Pierś można przyrządzić w całości lub pokroić na kawałki. Można ją smażyć, piec, grillować, faszerować, panierować, marynować. Ważne, by wcześniej odpowiednio ją oczyścić z żyłek, błon czy ewentualnych kostek.
Piersi drobiowe są wdzięcznym tematem. Najpopularniejsza forma, w jakiej znamy pierś z kurczaka, to panierowany kotlet. Ponieważ mięso jest soczyste, znakomicie sprawdzi się też na grillu, przygotowane wcześniej w odpowiedniej marynacie. Pierś pokrojona w kawałki nada się do sałatki gyros. Pierś z indyka natomiast jest bardziej sucha, dlatego warto podawać ją w towarzystwie różnorakich sosów – pomidorowego, śmietanowego, pieczarkowego, curry. Można ją też upiec lub usmażyć w całości tak, by zachowała jak najwięcej soków. Pomoże w tym uprzednie marynowanie. Jeżeli podzielimy mięso na długie płaty, możemy na nich ułożyć dowolny farsz, a następnie zawinąć w roladki.