Zapiekanka z kurczakiem i cukinią

2 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Zapiekanka z kurczakiem i cukinią
Zapiekanka z kurczakiem i cukinią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju i dodać mięso mielone (ewentualnie drobno pokrojone). Dusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię (można użyć pomidorów z puszki). Dusić, aż powstanie sos. Dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła, papryka słodka). W międzyczasie cukinię umyć, pokroić w plastry (grube na ok. 1 cm), posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Talarki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu, aż będą półmiękkie (150°C, około 10 minut; sprawdzać widelcem). W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cukinii, następnie warstwę mięsa i warstwę cukinii. Na wierzchu położyć ser (może być w plastrach, ok. 3 plastrów). Przykryć naczynie i piec w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 10 - 15 minut. Podawać z ziemniakami bądź kaszą (ulubioną).
Komentarze