Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka z kurczakiem i cukinią

Składniki

200 g Mięso mielone z piersi kurczaka
300 g Cukinia
300 g Pomidory
40 g Ser żółty
1 łyżka Olej rzepakowy
1 szt. Ząbek czosnku
1 łyżeczka Papryka słodka
1 szczypta Sól, pieprz
1 szczypta Zioła prowansalskie
1 szt. Sok z cytryny

Opis wykonania

Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju i dodać mięso mielone (ewentualnie drobno pokrojone). Dusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię (można użyć pomidorów z puszki). Dusić, aż powstanie sos. Dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła, papryka słodka). W międzyczasie cukinię umyć, pokroić w plastry (grube na ok. 1 cm), posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Talarki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu, aż będą półmiękkie (150°C, około 10 minut; sprawdzać widelcem). W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cukinii, następnie warstwę mięsa i warstwę cukinii. Na wierzchu położyć ser (może być w plastrach, ok. 3 plastrów). Przykryć naczynie i piec w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 10 - 15 minut. Podawać z ziemniakami bądź kaszą (ulubioną).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych