Pomarańcze
Pomarańcze należą do grupy roślin cytrusowych. Pochodzą z Chin i powszechnie uprawiane są w klimatach tropikalnych oraz subtropikalnych. W Europie pojawiły się dopiero w XVI wieku i od tej pory stały się ulubionym owocem wielu z nas. Dlaczego?
Pomarańcze są pełne witamin i nie zawierają dużo kalorii. Owoc ważący około 240 g zawiera około 113 kcal. Oznacza to, że możemy, a nawet powinniśmy uwzględniać je w swojej diecie i spożywać je bez zmartwienia o swoją masę ciała. Ponadto pomarańcze, a dokładniej witaminy w nich zawarte, robią dużo dobrego dla organizmu. Przede wszystkim jako przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami i tym samym przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia komórek organizmu. Nie dość, że pomarańcze świetnie smakują, to jeszcze odmładzają! A co można zrobić z pomarańczy, by podkreślić smak dania lub przełamać aromat potrawy słodko-kwaśnym posmakiem owocu?
Koktajle z pomarańczy i co jeszcze?
Przepisów na koktajl i smoothie z pomarańczy jest bez liku. Nasze ulubione to:
- owocowy koktajl ze szpinakiem, który działa detoksykująco
- koktajl z pomarańczy i marchwi naładowany beta-karotenem, dodającym skórze blasku,
- smoothie z pomarańczą i mango.
Jednak pomarańcza w postaci płynnej to nie jedyne, co mamy do zaproponowania. Koniecznie spróbuj sałatek przełamanych jej lekko kwaskowatym, cytrusowym smakiem. Klasyka to oczywiście sałatka z pomarańczy i innych owoców, ale koniecznie spróbuj też tej słodko-wytrawnej sałatki z kurczakiem i selerem.
Jeśli szukasz, co wytrawnego można zrobić z pomarańczy, to może zaciekawią Cię mięsa z jej dodatkiem? Ten owoc doskonale pasuje do drobiu, dobrym wyporem będą zatem:kaczka w pomarańczach,
- kurczak po chińsku w sosie pomarańczowym,
- pierś z gęsi z pomarańczami.