Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Por

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Por to warzywo, które przywędrowało do Polski z Bliskiego Wschodu już w średniowieczu. Początkowo był pożywieniem ludzi ubogich, jednak z czasem odkryto i doceniono jego liczne, prozdrowotne właściwości. Co ciekawe, por uznawany jest za afrodyzjak, a jako krewniak czosnku i cebuli, ma działanie bardzo podobne do nich.

 

Co zrobić z pora?

 

Pora odczarować… pora! Zwykle por kojarzy się tylko z włoszczyzną albo w formie niewielkiej ilości dodatku do sałatek lub surówek. Przecież możemy, a wręcz musimy częściej korzystać z właściwości pora! Jest całkiem zasobny w żelazo, posiada działanie bakteriobójcze, detoksykacyjne, zawiera witaminę A, wapń, potas, fosfor i pozostałe mikroelementy (już w mniejszych ilościach). Ma około 61 kcal w 100 g, co plasuje go wśród produktów niskokalorycznych. Tym bardziej warto!

 

Por – przepisy i inspiracje

 

Coraz popularniejsze są zupy z pora, a konkretnie kremy. Wariacji na ten temat przybywa, a inspiracji możesz szukać właśnie u nas:

 

  • Wersja na słodko-wytrawnie z gruszką,
  • krem z porów z dodatkiem piwa,
  • zupa z delikatnym akcentem pora, bazująca na cukinii i groszku.

 

W Akademii Smaku nie brakuje miejsca na sałatki z pora i w nich staramy się odczarować to warzywo tylko jako element włoszczyzny. Proponujemy:

 

  • sałatkę z porem i cykorią,
  • sałatkę ze szczawiem,
  • warstwową sałatkę z kuskusem – bardzo efektowną wizualnie!

 

Dania na ciepło z porem to kolejny sposób na podanie tego warzywa. Totalnym zaskoczeniem jest smak zapiekanych porów, ale równie dobrze możesz potraktować pora jako dodatek do mięsa:

 

  • orientalnego kurczaka
  • lub duszonej ryby.

 

Na ciepło możesz podać też esencjonalną zupę miso z łososiem, w której por odgrywa ważną rolę. Wybierz swój ulubiony przepis na pora!