Zupa z botwinki
4 porcje
30 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 2)
Gdy tylko pojawiają się nowalijki warto przygotować zupę z młodych buraków i liści.
Składniki
1 litr wywaru warzywnego
1 pęczek botwiny
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pora
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szczypta cukru
Sól i pieprz do smaku
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka koperku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
115.75 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
9.2 g
Błonnik
8 g
Białko
5.9 g
Sól
1.8 g
Zupa z botwinki
Zupa z botwinki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Lekka i zdrowa zupa z botwiny z jajkiem, wyróżniająca się delikatnym i słodkim smakiem.
Opis przygotowania:
- Buraczki obierz i drobno pokrój. Liście posiekaj. Pozostałe warzywa również obierz i drobno pokrój.
- Do garnka włóż warzywa i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Następnie dodaj posiekane liście i gotuj kolejne 10 minut.
- Po zdjęciu z ognia dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Zupę podawaj z jajkiem i koperkiem.
TIP DIETETYCZNY
- Do zupy możesz dodać ugotowane młode ziemniaczki.
- Sok z cytryny zapobiega utracie koloru, dlatego po jego dodaniu nie należy zagotowywać zupy.
Komentarze