Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z botwinki

Opis wykonania

Gdy tylko pojawiają się nowalijki warto przygotować zupę z młodych buraków i liści.

Lekka i zdrowa zupa z botwiny z jajkiem, wyróżniająca się delikatnym i słodkim smakiem.

Opis przygotowania:

  1. Buraczki obierz i drobno pokrój. Liście posiekaj. Pozostałe warzywa również obierz i drobno pokrój.
  2. Do garnka włóż warzywa i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  3. Następnie dodaj posiekane liście i gotuj kolejne 10 minut.
  4. Po zdjęciu z ognia dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  5. Zupę podawaj z jajkiem i koperkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Do zupy możesz dodać ugotowane młode ziemniaczki.
  • Sok z cytryny zapobiega utracie koloru, dlatego po jego dodaniu nie należy zagotowywać zupy.