Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy tylko pojawiają się nowalijki warto przygotować zupę z młodych buraków i liści.

Składniki

1 litr wywaru warzywnego
1 pęczek botwiny
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pora
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szczypta cukru
Sól i pieprz do smaku
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka koperku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
115.75 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
9.2 g
Błonnik
8 g
Białko
5.9 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Lekka i zdrowa zupa z botwiny z jajkiem, wyróżniająca się delikatnym i słodkim smakiem.

Opis przygotowania:

  1. Buraczki obierz i drobno pokrój. Liście posiekaj. Pozostałe warzywa również obierz i drobno pokrój.
  2. Do garnka włóż warzywa i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  3. Następnie dodaj posiekane liście i gotuj kolejne 10 minut.
  4. Po zdjęciu z ognia dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  5. Zupę podawaj z jajkiem i koperkiem.

TIP DIETETYCZNY 

  • Do zupy możesz dodać ugotowane młode ziemniaczki.
  • Sok z cytryny zapobiega utracie koloru, dlatego po jego dodaniu nie należy zagotowywać zupy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych