Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przekąska

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Na imieniny, party w ogrodzie, domówkę czy grilla z przyjaciółmi – nieodzownym elementem wszystkich tego typu spotkań są przekąski. Szybkie w przygotowaniu potrawy na jeden kęs, wegetariańskie i dla mięsożerców. Jak przygotować przekąski na imprezę, które w mig znikną z talerza? Oto pomysły na proste przekąski, które z łatwością można wykonać w domu.

Łatwe przekąski na imprezę

Rolki z serka typy philadelphia i cukinii – doskonale smakują także z dodatkiem szynki parmeńskiej lub łososia wędzonego, przebojem wszystkich imprez bez względu na porę roku są tartinki – małe kanapeczki na jeden kęs przygotowane na krakersach lub ciemnym pieczywie (najlepiej pumperniklu) pokrojonym w małe porcje. Kanapeczki przygotujesz ze wszystkiego, co jest w lodówce, np. twarożku, łososia wędzonego i gałązki koperku, plasterka szynki parmeńskiej, pomidorka koktajlowego i sosu czosnkowego.

Przebojem są także koreczki, zamiast klasyki: sera żółtego, szynki i oliwki, na wykałaczki nadziewaj paprykę, kawałki łososia wędzonego, pomidorki koktajlowe, groszek, kukurydzę i pieczone warzywa – efektownie wyglądają i zawsze znajdują amatorów.

Imprezowe wege przekąski

Hummus to idealna przekąska na imprezę nie tylko dla wielbicieli kuchni roślinnej. Z dodatkiem paluchów grissini, krakersami, pociętymi w słupki marchewkami, selerem naciowym czy kalarepką. Klasyczny hummus zastąpią tez pasty przygotowane z dodatkiem sezonowych roślin, np. pasta dyniowo-sezamowa, hummus z papryką czy suszonymi pomidorami.

Zamiast klasycznych chipsów przygotuj frytki z batata i marchewki oraz chipsy z jarmużu i buraka krojonego w cieniutkie plasterki wyśmienicie smakują z dodatkiem różnych dipów.

Bruschetta na bagietce z sosem pomidorowo-paprykowo-bakłażanowym i oliwkami posmakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.