Sałata
Sałata to warzywo liściowe, które składa się głównie z wody. Zgodnie z nazwą, zazwyczaj wykorzystywana jest do przyrządzania różnego rodzaju sałatek.
Sałata – właściwości
Pomimo tak wysokiej zawartości wody, sałata jest bogata w wiele mikroelementów, takich jak sód, magnez czy żelazo, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego zawiera w sobie witaminy A, C, E i K oraz kwas foliowy, chroniący przed działaniem wolnych rodników. Jej zielone liście kryją w sobie błonnik oraz celulozę, które poprawiają trawienie i są pomocą przy spalaniu nadprogramowych kilogramów. Z tego względu sałatę powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Co ciekawe, warto ją jeść w sytuacjach stresowych, ponieważ działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.
Rodzaje i odmiany sałat
Co rok na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów i odmian sałat. Najpopularniejsze z nich to:
-
batawia,
-
novita,
-
lollo bianco (sałata karbowana),
-
lollo rosso (czerwona karbowana sałata),
-
radicchio,
-
rukola,
-
sałata rzymska,
-
czerwona sałata rzymska,
-
sałata rzymska forellenschluss,
-
roszponka,
-
sałata masłowa,
-
sałata lodowa,
-
sałata dębolistna,
-
sałata dębowa lattughino,
-
cykoria,
-
endywia gładka,
-
endywia kędzierzawa
-
oraz rukiew wodna.
Co można zrobić z sałaty?
Jeśli masz w domu nadmiar sałaty to nie martw się – jest wiele sposób na jej przyrządzenie. Najłatwiej wykorzystać ją do sałatki lub pesto. Ciekawym rozwiązaniem jest również wykonanie zupy z sałaty, mizerii lub surówki. Każde z tych dań świetnie sprawdzi się na wiosennym stole.