Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekanka z dynią, kozim serem i makaronem

Zapiekanka z dynią, kozim serem i makaronem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka kojarzy się nam często z bułą z pieczarkami bądź innymi dodatkami a na górze zapiekany ser – stąd zapiekanka. Szybkie danie na obiad lub sytą kolację - praktycznie robi się samo!

Składniki

makaron świderki
pomidory
1 szt. dynia mała Hokkaido
70 dkg mielone mięso wołowy antrykot
1 szt. twardy kozi ser.
3 szt. cebula
seler naciowy
kilka łyżka oliwa z oliwek
czosnek
1 łyżka masło do wysmarowania formy
1 garść bułka tarta
1 łyżka rozmaryn
sól i pieprz do smaku
50 g mąka pszenna
25 g masło
250 ml mleko

Opis wykonania

Zaczynamy od ugotowania makaronu aldente - odcedzamy i odstawiamy. Dynie obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę (1cm). Rozgrzewamy oliwę wrzucamy w całości obrane ząbki czosnku, gdy się delikatnie przyrumienią dodajemy dynię i dusimy, dorzucamy po kilku minutach rozmaryn. Dynia musi być delikatnie twarda tak by doszła w piekarniku już w zapiekance. Kiedy osiągniemy efekt odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kroimy cebulę w drobną kostkę, podobnie robimy z selerem naciowym lekko rumienimy całość. Dorzucamy mięso, dusimy aż mieszanina będzie a miarę sucha – wrzucamy pomidory , passatę czy każdą inną formę pomidorów. Mięso powinno przejść aromatem pomidorów, redukujemy sos, musi być baaardzo gęsty – przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser kozi jeżeli jest twardy ścieramy na tarce. Robimy beszamel – w rondelku topimy masło dorzucamy mąkę rozprowadzamy rózgą dolewamy powoli mleko. Całość utrzymujemy na bardzo małym ogniu non stop mieszając. Mieszanina powinna nam gęstnieć powoli. Nie możemy przypalić beszamelu i beszamel nie może mieć grudek. Kiedy osiągnie konsystencję bardzo gęstego sosu dosypujemy starty ser – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne – najlepiej dość głębokie – masłem, wysypujemy bułką tartą. Układamy warstwy zapiekanki – makaron, mięso z pomidorami albo dynia, ser kozi, makaron i znów mięso, dynia, garść sera i tak do wyczerpania składników. Na górę zapiekanki wlewamy nasz serowy beszamel – rozprowadzamy szpatułką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, jeżeli skórka jest brązowa i chrupiąca - wyciągamy. Kroimy przez całą wysokość zapiekanki, aby każdy dostał wszystkie warstwy.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Połączenie koziego sera i hokkaido super! Polecam ten przepis
Monka
Świetna wyrazista w smaku zapiekanka
Ewusia1222
Pyszna zapiekanka, super przepis na jesień
bsylvia
Zapiekanka pyszna, polecam przepis!