Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zapiekanka z dynią, kozim serem i makaronem

Zapiekanka z dynią, kozim serem i makaronem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka kojarzy się nam często z bułą z pieczarkami bądź innymi dodatkami a na górze zapiekany ser – stąd zapiekanka. Szybkie danie na obiad lub sytą kolację - praktycznie robi się samo!

Składniki

makaron świderki
pomidory
1 szt. dynia mała Hokkaido
70 dkg mielone mięso wołowy antrykot
1 szt. twardy kozi ser.
3 szt. cebula
seler naciowy
kilka łyżka oliwa z oliwek
czosnek
1 łyżka masło do wysmarowania formy
1 garść bułka tarta
1 łyżka rozmaryn
sól i pieprz do smaku
50 g mąka pszenna
25 g masło
250 ml mleko

Opis wykonania

Zaczynamy od ugotowania makaronu aldente - odcedzamy i odstawiamy. Dynie obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę (1cm). Rozgrzewamy oliwę wrzucamy w całości obrane ząbki czosnku, gdy się delikatnie przyrumienią dodajemy dynię i dusimy, dorzucamy po kilku minutach rozmaryn. Dynia musi być delikatnie twarda tak by doszła w piekarniku już w zapiekance. Kiedy osiągniemy efekt odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kroimy cebulę w drobną kostkę, podobnie robimy z selerem naciowym lekko rumienimy całość. Dorzucamy mięso, dusimy aż mieszanina będzie a miarę sucha – wrzucamy pomidory , passatę czy każdą inną formę pomidorów. Mięso powinno przejść aromatem pomidorów, redukujemy sos, musi być baaardzo gęsty – przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser kozi jeżeli jest twardy ścieramy na tarce. Robimy beszamel – w rondelku topimy masło dorzucamy mąkę rozprowadzamy rózgą dolewamy powoli mleko. Całość utrzymujemy na bardzo małym ogniu non stop mieszając. Mieszanina powinna nam gęstnieć powoli. Nie możemy przypalić beszamelu i beszamel nie może mieć grudek. Kiedy osiągnie konsystencję bardzo gęstego sosu dosypujemy starty ser – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne – najlepiej dość głębokie – masłem, wysypujemy bułką tartą. Układamy warstwy zapiekanki – makaron, mięso z pomidorami albo dynia, ser kozi, makaron i znów mięso, dynia, garść sera i tak do wyczerpania składników. Na górę zapiekanki wlewamy nasz serowy beszamel – rozprowadzamy szpatułką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, jeżeli skórka jest brązowa i chrupiąca - wyciągamy. Kroimy przez całą wysokość zapiekanki, aby każdy dostał wszystkie warstwy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Połączenie koziego sera i hokkaido super! Polecam ten przepis
Monka
Świetna wyrazista w smaku zapiekanka
Ewusia1222
Pyszna zapiekanka, super przepis na jesień
bsylvia
Zapiekanka pyszna, polecam przepis!