Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupy

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Czy Ty także nie wyobrażasz sobie obiadu bez zupy? Idealnie się składa, bo ta część Akademii Smaku została stworzona z myślą o wszystkich miłośnikach zup! Znajdziesz tu inspirujące przepisy na zupy krem, zupy dietetyczne, zupy dla dzieci, zupy polskie, ale też z innych zakątków świata! Zupy z naszych przepisów są aromatyczne, pożywne i co istotne – sprawdzone. Pyszne zupy potrafią ukoić nerwy i rozgrzać nawet największego zmarzlucha. Nie bez powodu są tak popularne, prawda? I to przez okrągły rok. Jakie są najlepsze? Te smaczne! Możesz też urozmaicać przepisy dodatkami, które lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzi się śmietana, zasmażka lub grzanki dodane do zupy.

Zupy cieszą się dużą popularnością w Polsce. Jednak wiele osób kojarzy je z czasochłonnym gotowaniem wywarów i pilnowaniem gotujących się warzyw. Otóż nie wszystkie zupy wymagają tak długiego czasu gotowania.

Proste i szybkie zupy – czy to możliwe?

Doskonałymi przykładami takich zup są kalafiorowa, brokułowa czy szparagowa. Gotowanie zupy można zacząć od podsmażenia cebuli, pora i selera naciowego na oliwie. Po chwili całość zalewa się wodą oraz dodaje główne warzywo. Zarówno kalafior jak i brokuł potrzebują kilku minut gotowania. Długo gotowany brokuł traci kolor i ma nieprzyjemny zapach. Również szparagom wystarczy kilka minut. W zależności od preferencji zupę można zostawić z kawałkami warzyw lub zmiksować na krem. W podobnym czasie można przygotować zupę z soczewicy lub zupę z mrożonego groszku. Wystarczy niecałe 10 minut, by ugotować wymienione strączki. Aby skrócić czas przygotowywania zupy można również skorzystać z gotowych mieszanek warzywnych. Takie warzywa są już obrane, pokrojone i w odpowiednich proporcjach, szczególnie dobranie odpowiednich ilości poszczególnych warzyw może być trudne dla osób początkujących. Podobnie jeśli nie wyobrażasz sobie zupy bez bulionu warzywnego lub mięsnego, można w wolnej chwili ugotować jego większą ilość a nadmiar zamrozić. Przyspieszy to przygotowanie zupy w przyszłości.   

Tradycyjne zupy w nowym wydaniu

Wśród polskich zup są doskonale wszystkim znane klasyki, jak pomidorowa, ogórkowa czy jarzynowa. Również je można przygotować w krótszym czasie i trochę odmienionej wersji. W przypadku zupy pomidorowej doskonale sprawdzą się dostępne w sklepach półprodukty, na przykład passata czy pomidory w puszce. Będą przydatne zwłaszcza w sezonie zimowym. Zupę pod koniec gotowania można zmiksować blenderem, otrzymując gęsty krem pomidorowy. Można urozmaicić jego smak prażoną czarnuszką, kozieradką czy ciecierzycą konserwową. Podobnie jak zupę pomidorową, również zupę ogórkową można podać jako krem. Warto dodać do niej koperek, chili oraz kurkumę.

Niektórzy najbardziej przepadają za zupami znanymi z dzieciństwa. Inni natomiast lubią poznawać nowe i egzotyczne smaki. Dla jednych i drugich nie zabraknie przepisów w Akademii Smaku! Fani klasycznych zup znajdą tu przepisy na botwinkę, żurek czy zupę szczawiową. Tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni polecamy przepisy na wegańską zupę Pho, zupę miso czy Tom Kha. A może wszyscy rozsmakują się w meksykańskiej zupie z kurczakiem, kremie z topinamburu albo zupie piernikowej? Nie ważne czy szybkie, dietetyczne, na zimno, gorąco czy ostro - najważniejszy jest smak i przyjemność jedzenia! Gotuj według naszych przepisów i sprawdź, jak wiele zaskakujących oblicz mogą mieć zupy!