Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Co zrobić z mięsa z rosołu?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Mięso z rosołu
  2. Jak wykorzystać mięso z rosołu?
  3. Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu
  4. Danie zapiekane z mięsa z rosołu
  5. Wykorzystujmy mięso z rosołu

Problemu z wykorzystaniem mięsa z rosołu z pewnością nie miały nasze mamy i babcie, które zawsze potrafiły wyczarować przy ich użyciu przeróżne, fantastyczne potrawy. Dziś dla wielu osób nie jest to aż tak proste i oczywiste, a tak naprawdę szybkich i ciekawych pomysłów na dania z wykorzystaniem mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu znaleźć można mnóstwo.

Mięso z rosołu

Domowy rosół robi się w głównej mierze z mięsa z kurczaka, nierzadko dodając do niego wołowinę, indyka czy mięso kaczki. Zwolenników rosołu na bazie mięsa gęsiego również nie brakuje. Najważniejsze, by przy wyborze mięsa, postawić na jakość i kupować te najlepsze, bez GMO, wolno rosnące. Tą samą zasadą warto kierować się podczas zakupu warzyw - najlepiej wybierać te ekologiczne. W końcu chcesz z nich wycisnąć, a raczej wygotować wszystko co najlepsze.

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu jest naprawdę dużo. Można z niego przygotować m.in.:

  • knedle z mięsem

  • makaron w sosie śmietanowym z mięsem z kurczaka

  • kurczaka zapiekanego w sosie śmietanowym ze szpinakiem

  • pasztet z mięsa z rosołu

  • pierogi z mięsem

  • kotlety lub pulpety

  • potrawkę

  • paszteciki.

Nie brakuje również przepisów, do których wykorzystać można zarówno mięso, jak i warzywa z rosołu. Jednym z nich jest bardzo smaczny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu.

Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu

Składniki:

  • mięso z rosołu dokładnie oddzielone od chrząstek i kości

  • warzywa z rosołu

  • cukinia

  • ciecierzyca ze słoika lub ugotowana

  • kilka suszonych pomidorów

  • 2 jajka

  • bułka tarta (opcjonalnie)

  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, słodka papryka, czosnek suszony, zioła prowansalskie, ew. inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz cukinii) blendujemy na gładką masę. Cukinię wraz ze skórką trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C.

Danie zapiekane z mięsa z rosołu

Składniki:

  • mięso z rosołu dokładnie oddzielone od chrząstek i kości

  • kilka białych cebul (nie mniej niż dwie)

  • 500 ml śmietany 30% lub 36%

  • parmezan lub inny twardy ser (ale może być także jakiś zwykły żółty)

  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek

  • opcjonalnie masło lub oliwa.

Przygotowanie:

Kurczaka wkładamy do formy do zapiekania, na niego wykładamy posiekaną w pióra cebulę. Śmietanę mieszamy z przyprawami i serem, a następnie polewamy nią mięso i cebulę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut.

Wykorzystujmy mięso z rosołu

Czy ktoś z Was wciąż ma wątpliwości, co do tego, że warto wykorzystywać mięso z rosołu? Mam nadzieję, że nie! Takie mięso aż prosi się o wykorzystanie. Wystarczy tylko znaleźć takie propozycje podania, które trafią w smak każdego z domowników.