Co zrobić z mięsa z rosołu?
- Mięso z rosołu
- Jak wykorzystać mięso z rosołu?
- Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu
- Danie zapiekane z mięsa z rosołu
- Wykorzystujmy mięso z rosołu
Problemu z wykorzystaniem mięsa z rosołu z pewnością nie miały nasze mamy i babcie, które zawsze potrafiły wyczarować przy ich użyciu przeróżne, fantastyczne potrawy. Dziś dla wielu osób nie jest to aż tak proste i oczywiste, a tak naprawdę szybkich i ciekawych pomysłów na dania z wykorzystaniem mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu znaleźć można mnóstwo.
Mięso z rosołu
Domowy rosół robi się w głównej mierze z mięsa z kurczaka, nierzadko dodając do niego wołowinę, indyka czy mięso kaczki. Zwolenników rosołu na bazie mięsa gęsiego również nie brakuje. Najważniejsze, by przy wyborze mięsa, postawić na jakość i kupować te najlepsze, bez GMO, wolno rosnące. Tą samą zasadą warto kierować się podczas zakupu warzyw - najlepiej wybierać te ekologiczne. W końcu chcesz z nich wycisnąć, a raczej wygotować wszystko co najlepsze.
Jak wykorzystać mięso z rosołu?
Pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu jest naprawdę dużo. Można z niego przygotować m.in.:
-
knedle z mięsem
-
makaron w sosie śmietanowym z mięsem z kurczaka
-
kurczaka zapiekanego w sosie śmietanowym ze szpinakiem
-
pasztet z mięsa z rosołu
-
pierogi z mięsem
-
kotlety lub pulpety
-
potrawkę
-
paszteciki.
Nie brakuje również przepisów, do których wykorzystać można zarówno mięso, jak i warzywa z rosołu. Jednym z nich jest bardzo smaczny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu.
Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu
Składniki:
-
mięso z rosołu dokładnie oddzielone od chrząstek i kości
-
warzywa z rosołu
-
cukinia
-
ciecierzyca ze słoika lub ugotowana
-
kilka suszonych pomidorów
-
2 jajka
-
bułka tarta (opcjonalnie)
-
przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, słodka papryka, czosnek suszony, zioła prowansalskie, ew. inne, ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz cukinii) blendujemy na gładką masę. Cukinię wraz ze skórką trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C.
Danie zapiekane z mięsa z rosołu
Składniki:
-
mięso z rosołu dokładnie oddzielone od chrząstek i kości
-
kilka białych cebul (nie mniej niż dwie)
-
500 ml śmietany 30% lub 36%
-
parmezan lub inny twardy ser (ale może być także jakiś zwykły żółty)
-
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
-
opcjonalnie masło lub oliwa.
Przygotowanie:
Kurczaka wkładamy do formy do zapiekania, na niego wykładamy posiekaną w pióra cebulę. Śmietanę mieszamy z przyprawami i serem, a następnie polewamy nią mięso i cebulę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut.
Wykorzystujmy mięso z rosołu
Czy ktoś z Was wciąż ma wątpliwości, co do tego, że warto wykorzystywać mięso z rosołu? Mam nadzieję, że nie! Takie mięso aż prosi się o wykorzystanie. Wystarczy tylko znaleźć takie propozycje podania, które trafią w smak każdego z domowników.