Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane dynią i kurczakiem

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane dynią i kurczakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Paszteciki z nadzieniem z dyni i kurczaka świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie.

Składniki

1 szt. pierś z kurczaka
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryczka chilli
2 cm imbiru
1/2 szt. małej dyni
2 łyżka śmietanki kokosowej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy curry
1 garść szpinaku
1 łyżeczka oleju
1 szt. czerwona cebulka
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. jajko

Opis wykonania

Powroty do szkoły bywają trudne. Ale humor poprawić może pyszna i niecodzienna przekąska. Delikatna, słodka dynia, połączona z azjatyckimi smakami, w chrupiącym cieście francuskim przypomni o słonecznych wakacjach i dalekich podróżach.

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane dynią i kurczakiem  - zdjęcie 1

Opis przygotowania

Czosnek posiekaj, a dynię pokrój w ćwiartki. Polej ją olejem i posyp posiekanym czosnkiem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dynię zapiekaj przez około 15 minut. Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w imbirze i przyprawie curry. Odstaw go do lodówki na około 10 minut, by przeszedł wszystkimi smakami. 
Upieczoną i miękką dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka i dodaj pokrojoną w paski cebulkę i chilli. Całość podsmażaj, aż kurczak nabierze koloru. Następnie dodaj dynię, śmietankę kokosową i duś pod przykryciem przez około 5-7 minut. Dynia powinna delikatnie się rozgotować i zagęścić farsz. Na końcu dodaj posiekany szpinak i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto francuskie pokrój w kwadraty, na środku połóż łyżkę farszu i zawiń w trójkąty. Kiedy wszystkie paszteciki będą już gotowe, posmaruj je delikatnie jajkiem i piecz w piekarniku, w temperaturze 180°C, aż nabiorą złocistego koloru.
Takie paszteciki możesz zabrać ze sobą nie tylko do szkoły, ale także na wycieczkę.

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane dynią i kurczakiem  - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych