Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane dynią i kurczakiem

Opis wykonania

Paszteciki z nadzieniem z dyni i kurczaka świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie.

Powroty do szkoły bywają trudne. Ale humor poprawić może pyszna i niecodzienna przekąska. Delikatna, słodka dynia, połączona z azjatyckimi smakami, w chrupiącym cieście francuskim przypomni o słonecznych wakacjach i dalekich podróżach.





Opis przygotowania



Czosnek posiekaj, a dynię pokrój w ćwiartki. Polej ją olejem i posyp posiekanym czosnkiem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dynię zapiekaj przez około 15 minut. Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w imbirze i przyprawie curry. Odstaw go do lodówki na około 10 minut, by przeszedł wszystkimi smakami. 

Upieczoną i miękką dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka i dodaj pokrojoną w paski cebulkę i chilli. Całość podsmażaj, aż kurczak nabierze koloru. Następnie dodaj dynię, śmietankę kokosową i duś pod przykryciem przez około 5-7 minut. Dynia powinna delikatnie się rozgotować i zagęścić farsz. Na końcu dodaj posiekany szpinak i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto francuskie pokrój w kwadraty, na środku połóż łyżkę farszu i zawiń w trójkąty. Kiedy wszystkie paszteciki będą już gotowe, posmaruj je delikatnie jajkiem i piecz w piekarniku, w temperaturze 180°C, aż nabiorą złocistego koloru.

Takie paszteciki możesz zabrać ze sobą nie tylko do szkoły, ale także na wycieczkę.