Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny

Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pasztet na Wielkanoc wcale nie musi być wymagający!

Składniki

0,5 kg - wołowiny
0,5 kg - wątróbki drobiowej
1 kg - wieprzowiny
1 kg - cielęciny
20 dkg - słoniny
4 szt. - cebuli
1 główka - czosnku
2 szt. - bułki
8 szt. - jajka
2 szt. - liści laurowych
2 szt. - gałki muszkatołowej
10 ziaren - jałowca
10 ziaren - czarnego pieprzu
9 ziaren - ziela angielskiego
0,25 łyżeczki - imbiru sproszkowanego
2 łyżki - masła + do posmarowania formy
- sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
567.75 kcal
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
11.25 g
Błonnik
56.3 g
Białko
1.5 g
Sól
1.66 g

Opis wykonania

Proponuję przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa. To mieszanka mięsa wieprzowego, wołowego i cielęciny, wzbogacona przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, imbirem, gałką muszkatołową i jałowcem. Użyte przyprawy nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pasztet ma idealną, zwartą konsystencję, która pozwala kroić go na cienkie plastry.

Pasztet zawsze serwuję na kromce chleba w towarzystwie konfitury żurawinowej i listków świeżego rozmarynu.

Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny - zdjęcie 1

  1. Mięso umyj, pokrój na średniej wielkości kawałki. Słoninę pokrój w cienkie paski.
  2. Na dnie dużego garnka ułóż słoninę, następnie dodaj wołowinę oraz cielęcinę. Dorzuć dwie pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj 1/4 łyżeczki soli. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
  3. W drugim garnku umieść wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i podlej wodą. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
  4. Wątróbkę obsmaż na maśle na patelni.
  5. W sosie z duszonej wołowiny i cielęciny namocz dwie bułki kajzerki.
  6. Mięso i namoczone bułki zmiel w robocie kuchennym (wykorzystaj końcówkę do mielenia mięsa).
  7. Przygotuj przyprawy – w moździerzu utrzyj: gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, resztę ziela angielskiego i imbir.
  8. Do masy dodaj przygotowane przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
  9. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
  10. Do mięsnej masy dodaj żółtka, łyżkę masła i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite białka.
  11. Dwie keksówki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w nich masę.
  12. Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę.

Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny - zdjęcie 2


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Domowy, pyszny pasztet, u nas na kanapki z dodatkiem warzyw.
Magda
Pasztet przed i po upieczeniu. Idealny na kanapki. Pycha!
Edi
Zrobiłam! Pierwszy raz w życiu upiekłam pasztet na święta. Zainspirował mnie ten przepis. Nie było trudno.
Małgorzata
Jeszcze jeden, oprócz drobiowego, pasztet na święta. Trochę z nim zachodu- różne mięsa, gotowanie, mielenie. Ale wyszedł rewelacyjnie
MiszelPiszel
Cała rodzina uwielbia! Zawsze robię na święta.