Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny

Opis wykonania

Pasztet na Wielkanoc wcale nie musi być wymagający!

Proponuję przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa. To mieszanka mięsa wieprzowego, wołowego i cielęciny, wzbogacona przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, imbirem, gałką muszkatołową i jałowcem. Użyte przyprawy nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pasztet ma idealną, zwartą konsystencję, która pozwala kroić go na cienkie plastry.

Pasztet zawsze serwuję na kromce chleba w towarzystwie konfitury żurawinowej i listków świeżego rozmarynu.

Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny - zdjęcie 1

  1. Mięso umyj, pokrój na średniej wielkości kawałki. Słoninę pokrój w cienkie paski.
  2. Na dnie dużego garnka ułóż słoninę, następnie dodaj wołowinę oraz cielęcinę. Dorzuć dwie pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj 1/4 łyżeczki soli. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
  3. W drugim garnku umieść wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i podlej wodą. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
  4. Wątróbkę obsmaż na maśle na patelni.
  5. W sosie z duszonej wołowiny i cielęciny namocz dwie bułki kajzerki.
  6. Mięso i namoczone bułki zmiel w maszynce do mięsa.
  7. Przygotuj przyprawy - w moździerzu utrzyj: gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, resztę ziela angielskiego i imbir.
  8. Do masy dodaj przygotowane przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
  9. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
  10. Do mięsnej masy dodaj żółtka, łyżkę masła i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite białka.
  11. Dwie keksówki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w nich masę.
  12. Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę.

Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny - zdjęcie 2