Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Co zrobić z reszty ciasta na pierogi?

Co zrobić z reszty ciasta na pierogi?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak przechowywać i mrozić ciasto na pierogi?
  2. Jak prawidłowo mrozić ciasto na pierogi?
  3. Pomysły na desery z ciasta na pierogi
  4. Słone przysmaki i szybkie przekąski z ciasta na pierogi

Zostało Ci ciasto po lepieniu pierogów? Nie wyrzucaj go! Dowiedz się, jak je przechować, zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznych deserów oraz słonych przekąsek. Oto praktyczne porady i inspiracje na kreatywne gotowanie w duchu less waste.

Jak przechowywać i mrozić ciasto na pierogi?

Zanim zaczniesz zastanawiać się, co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi, warto dowiedzieć, jak je bezpiecznie przechować.

  • W lodówce – świeże ciasto zawinięte w folię spożywczą lub zamknięte w pojemniku możesz przechowywać do 2–3 dni. Upewnij się, że nie wysycha.
  • W zamrażarce – zamrożone ciasto na pierogi możesz przechowywać w zamrażarce nawet 3–4 miesiące.
  • Rozmrażanie – wyjmij dzień wcześniej i przełóż do lodówki. Powolne rozmrażanie pozwala zachować ciastu elastyczność oraz sprawia, że nie jest ono zbyt lepkie.

Jak przechowywać i mrozić ciasto na pierogi - infografika

Poznaj przepis na: Ciasto na pierogi.

Jak prawidłowo mrozić ciasto na pierogi?

Na początku podziel ciasto na pierogi na porcje, a następnie owiń każdą część w folię spożywczą. Przed mrożeniem oznacz je datą, kiedy zostały włożone do zamrażarki. To prosty sposób na uniknięcie marnowania jedzenia i odmrażania całej kuli, gdy potrzebujesz tylko części.

Ciasto na pierogi w szklanej misce

Pomysły na desery z ciasta na pierogi

Knedle z owocami

Z ciasta możesz przygotować klasyczne knedle z owocami. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku śliwkitruskawki, morele lub jabłka.

Zacznij od uformowania z ciasta kulki, a następnie rozwałkuj ją i włóż owoc do środka. Zlep dokładnie, gotuj przez około 5 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia. Podawaj z masłem, cukrem lub z kwaśną śmietaną.

Knedle z truskawkami

Wypróbuj: Knedle z truskawkami.

Chruściki z ciasta na pierogi

Ciasto pierogowe to świetna baza na chrupiące chruściki (faworki). Aby je przygotować, rozwałkuj cienko ciasto, posmaruj lekko olejem i posyp skrobią. Zawiń całość w rulon (zacznij od krótszego boku), pokrój na kawałki o długości mniej więcej 1,5 cm. W kolejnym kroku delikatnie rozwałkuj każdy kawałek. Smaż w oleju do zarumienienia, odsącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

Chruściki z ciasta na pierogi

Słone przysmaki i szybkie przekąski z ciasta na pierogi

Kluski z ciasta na pierogi

Z resztek ciasta pierogowego uformuj kulkę i rozwałkuj ją na pożądaną grubość. Zawiń całość w rulon, a następnie pokrój na małe kawałki podobnie jak na makaron. Kluski gotuj w osolonej wodzie. Wyjmuj je po 4–5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Świetnie smakują z podsmażoną cebulką i boczkiem, z białym serem lub z masłem i koperkiem.

Minitarty

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki do tartaletek. Wypełnij je mieszanką jajek, śmietany, sera, do której możesz dodać: paprykę, pieczarki, oliwki, szpinak czy pomidora. Piecz przez 15–20 minut w 180°C. Minitarty z ciasta pierogowego to szybka i efektowna przekąska – idealna na imprezy.

Podpłomyki z ciasta pierogowego

Rozwałkuj cienko ciasto, a potem uformuj z niego placuszki. Smaż na suchej patelni z obu stron do lekkiego przypieczenia. Podawaj z hummusem, pastą z pieczonego czosnku, szynką lub serem. To szybka alternatywa dla pieczywa!

Podpłomyki z ciasta pierogowego

Pamiętaj: kuchnia zero waste to nie moda, a rozsądne podejście do gotowania. Zwykłe ciasto pierogowe może stać się bazą do naprawdę kreatywnych dań.