Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjna zupy dyniowa wzbogacona aromatem suszonych jabłek. Bogata w smaku, kremowa, aromatyczna. Bardzo polska i smaczna.

Składniki

1,5 kg miąższ dyni
150 g suszone jabłak
1,5 l wywar warzywny
1 łyżeczka kumin
1 łyżka sos sojowy
2 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżeczka cynamon
0,5 łyżeczka imbir
1 łyżeczka czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym. Gotować do miękkości. Następnie dodać suszone jabłka i gotować wspólnie przez około 5 minut, aż napęcznieją. Dodać przyprawy, ocet, sos sojowy i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. W razie potrzeby lekko dosolić, lub rozcieńczyć wodą/ wywarem. Konsystencja zależy od własnych preferencji. Zupa może wyjść mocno gęsta, ale smakuje tak samo dobrze, kiedy jest znacznie rzadsza.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Ciekawe połączenie smaków. Polecam 😊
anlovi
Ciekawy smak.
Aleksandra J
Bardzo ciekawe połączenie z jabłkiem 😊