Aromatyczna zupa dyniowa z jabłkami
4 porcje
Średnie
Tradycyjna zupy dyniowa wzbogacona aromatem suszonych jabłek. Bogata w smaku, kremowa, aromatyczna. Bardzo polska i smaczna.
Składniki
1,5 kg miąższ dyni
150 g suszone jabłak
1,5 l wywar warzywny
1 łyżeczka kumin
1 łyżka sos sojowy
2 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżeczka cynamon
0,5 łyżeczka imbir
1 łyżeczka czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
Aromatyczna zupa dyniowa z jabłkami
Aromatyczna zupa dyniowa z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym. Gotować do miękkości. Następnie dodać suszone jabłka i gotować wspólnie przez około 5 minut, aż napęcznieją. Dodać przyprawy, ocet, sos sojowy i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. W razie potrzeby lekko dosolić, lub rozcieńczyć wodą/ wywarem. Konsystencja zależy od własnych preferencji. Zupa może wyjść mocno gęsta, ale smakuje tak samo dobrze, kiedy jest znacznie rzadsza.
Komentarze