Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bento to nie tylko posiłek, to sztuka atrakcyjnego przygotowania i podania jedzenia, która swoim smakiem i wyglądem kusi i cieszy nie tylko dzieci.

Składniki

200 g ryż do sushi
2 łyżka ocet ryżowy
1 łyżka cukier
2 szt. płaty nori
2 szt. plasterki szynki drobiowej
2 szt. plasterki żółtego sera
1/4 szklanka sok z buraka
2 szt. kromki pieczywa pełnoziarnistego
2 łyżeczka serek śmietankowy
1 szt. marchewka
1/2 szt. ogórek zielony
3-4 szt. różyczki brokuła
3-4 szt. rzodkiewka
6 szt. pomidorki koktajlowe

Opis wykonania

Ryż dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, odcedzamy. Ryż ponownie zalewamy wodą – wody powinno być minimalnie więcej niż wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Zestawiamy z palnika i pozostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 10-15 minut. Odkrywamy garnek i studzimy ryż. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem, przygotowanym sosem zalewamy ryż, delikatnie mieszamy. Część ryżu skrapiam sokiem z buraka, dzięki temu ryż zafarbuje na różowy kolor. Zwilżonymi rękami z ryżu formuję kształty zwierząt. Możemy użyć też silikonowych foremek. Wystarczy napełnić je ryżem, poczekać kilka minut i wyjąć z foremki. Kromki chleba smarujemy serkiem, z chleba wycinamy fantazyjne kształty np. owal twarzy. Z szynki, sera i nori wycinam buźki, uczy, oczy itp. Brokuły gotujemy, pozostałe warzywa kroimy w słupki. Wszystko przekładamy do pojemniczka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych