Bento
2 porcje
50 min
Średnie
Składniki
Bento
Bento
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, odcedzamy. Ryż ponownie zalewamy wodą – wody powinno być minimalnie więcej niż wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Zestawiamy z palnika i pozostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 10-15 minut. Odkrywamy garnek i studzimy ryż. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem, przygotowanym sosem zalewamy ryż, delikatnie mieszamy. Część ryżu skrapiam sokiem z buraka, dzięki temu ryż zafarbuje na różowy kolor. Zwilżonymi rękami z ryżu formuję kształty zwierząt. Możemy użyć też silikonowych foremek. Wystarczy napełnić je ryżem, poczekać kilka minut i wyjąć z foremki. Kromki chleba smarujemy serkiem, z chleba wycinamy fantazyjne kształty np. owal twarzy. Z szynki, sera i nori wycinam buźki, uczy, oczy itp. Brokuły gotujemy, pozostałe warzywa kroimy w słupki. Wszystko przekładamy do pojemniczka.
Komentarze