Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na pyszne, słodkie bezy.

Składniki

Bezy:
4 białka
240 g cukru pudru
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:
300 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru

Ozdoby:
borówki / maliny / truskawki / listki mięty

Rekwizyty
Mikser
3 miski
Naczynie z miernikiem (do odmierzania mąki)
2 małe łyżeczki
Duża łyżka do przekładania kremu
Papier do pieczenia
Sitko do przesiania cukru pudru
Szklanka/filiżanka o średnicy 10 cm
Ołówek do odrysowania kółek na papierze do pieczenia

Opis wykonania

Bezy, czyli kruche ciasteczka zrobione z białek i cukru to wyborny pomysł na deser. Dodatek świeżych owoców gwarantuje niezapomniany smak.

Opis przygotowania:

Bezy Małgorzaty Rozenek - Majdan - zdjęcie 1

  1. Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier puder.
  2. Pod koniec dolej ocet z białego wina i dosyp mąkę ziemniaczaną. Masa białkowa powinna być gładka i lśniąca.
  3. Nastaw piekarnik na 120 stopni.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na nim 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Na odrysowane kółka wykładaj masę białkową.
  5. Wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz go i pozostaw bezy do ostygniecia.
  6. Śmietankę ubij na sztywno. W oddzielnej misce ubij serek mascarpone z cukrem. Do serka mascarpone delikatnie dolej śmietankę i wymieszaj, tak by się połączyły. Ciastka ozdób kremem oraz owocami i obsyp cukrem pudrem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
aga_n
pyszny deser! PS. Żeby było mniej kalorycznie robię w blenderze cukier puder z erytrolu, a zamiast śmietanki 36% czasem dodaję skyr naturalny a czasem jogurt grecki :)