Bezy Małgorzaty Rozenek - Majdan

4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Przepis na pyszne, słodkie bezy.
Składniki
Bezy:
4 białka
240 g cukru pudru
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
300 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
Ozdoby:
borówki / maliny / truskawki / listki mięty
Rekwizyty
Mikser
3 miski
Naczynie z miernikiem (do odmierzania mąki)
2 małe łyżeczki
Duża łyżka do przekładania kremu
Papier do pieczenia
Sitko do przesiania cukru pudru
Szklanka/filiżanka o średnicy 10 cm
Ołówek do odrysowania kółek na papierze do pieczenia
Bezy Małgorzaty Rozenek - Majdan
Bezy Małgorzaty Rozenek - Majdan
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bezy, czyli kruche ciasteczka zrobione z białek i cukru to wyborny pomysł na deser. Dodatek świeżych owoców gwarantuje niezapomniany smak.
Opis przygotowania:
- Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier puder.
- Pod koniec dolej ocet z białego wina i dosyp mąkę ziemniaczaną. Masa białkowa powinna być gładka i lśniąca.
- Nastaw piekarnik na 120 stopni.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na nim 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Na odrysowane kółka wykładaj masę białkową.
- Wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz go i pozostaw bezy do ostygniecia.
- Śmietankę ubij na sztywno. W oddzielnej misce ubij serek mascarpone z cukrem. Do serka mascarpone delikatnie dolej śmietankę i wymieszaj, tak by się połączyły. Ciastka ozdób kremem oraz owocami i obsyp cukrem pudrem.
Komentarze