Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezy Małgorzaty Rozenek - Majdan

Opis wykonania

Przepis na pyszne, słodkie bezy.

Bezy, czyli kruche ciasteczka zrobione z białek i cukru to wyborny pomysł na deser. Dodatek świeżych owoców gwarantuje niezapomniany smak.

Opis przygotowania:

Bezy Małgorzaty Rozenek - Majdan - zdjęcie 1

  1. Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier puder.
  2. Pod koniec dolej ocet z białego wina i dosyp mąkę ziemniaczaną. Masa białkowa powinna być gładka i lśniąca.
  3. Nastaw piekarnik na 120 stopni.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na nim 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Na odrysowane kółka wykładaj masę białkową.
  5. Wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz go i pozostaw bezy do ostygniecia.
  6. Śmietankę ubij na sztywno. W oddzielnej misce ubij serek mascarpone z cukrem. Do serka mascarpone delikatnie dolej śmietankę i wymieszaj, tak by się połączyły. Ciastka ozdób kremem oraz owocami i obsyp cukrem pudrem.

Bosch do kuchni