Bezy, czyli kruche ciasteczka zrobione z białek i cukru to wyborny pomysł na deser. Dodatek świeżych owoców gwarantuje niezapomniany smak.
Opis przygotowania:
Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier puder.
Pod koniec dolej ocet z białego wina i dosyp mąkę ziemniaczaną. Masa białkowa powinna być gładka i lśniąca.
Nastaw piekarnik na 120 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na nim 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Na odrysowane kółka wykładaj masę białkową.
Wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz go i pozostaw bezy do ostygniecia.
Śmietankę ubij na sztywno. W oddzielnej misce ubij serek mascarpone z cukrem. Do serka mascarpone delikatnie dolej śmietankę i wymieszaj, tak by się połączyły. Ciastka ozdób kremem oraz owocami i obsyp cukrem pudrem.