Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wypieki na bazie różnego rodzaju warzyw to doskonały pomysł na wzbogacenie swojej diety w witaminy i minerały. Jeżeli szukasz inspiracji na sycące śniadanie lub coś zdrowego do kawy, koniecznie wypróbuj zdrowy, pyszny i puszysty chlebek dyniowy! Wypróbuj także inne pomysły na dania z dynią: Dynia

Składniki

1 szklanka puree z dyni
1 szt. jajka
2 szklanka mąki pszennej
3 łyżka oleju kokosowego
3 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczka imbiru mielonego
1-2 garść ulubionych bakali

Opis wykonania

Chcąc przygotować chlebek dyniowy w wersji wegańskiej, jajko można z powodzeniem pominąć.

Wykonanie

1. Przesiej mąkę przez sitko do głębokiej miski.

2. Dodaj do niej sodę oczyszczoną, cukier trzcinowy, siemię lniane oraz przyprawy.

3. W drugiej misce wymieszaj przy pomocy trzepaczki puree z dyni z jajkiem.

4. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Do masy dodaj bakalie, lekko mieszając.

6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na to przygotowane ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Nie wiesz jak przygotować puree z dyni? To nic trudnego, wystarczy, że pokrojoną na kawałki dynię upieczesz do miękkości w piekarniku, a następnie obierzesz i zmiksujesz. Innym sposobem na przygotowanie puree z dyni jest jej ugotowanie. Dynię obieramy, kroimy w niedużą kostkę i gotujemy do miękkości z odrobiną mleka. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane puree z powodzeniem można porcjować i mrozić do późniejszego wykorzystania.

Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Piekarniki Bosch

Podanie

Chlebek dyniowy to doskonałe źródło błonnika, witamin i minerałów, które z powodzeniem może stanowić pełnowartościowy posiłek. Doskonale sprawdzi się więc zarówno jako pomysł na rozpoczęcie dnia czy jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Możesz nim także zaskoczyć bliskich, serwując je jako zdrowy, a jednocześnie pyszny deser.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Nie wyszedł mi piękny, ale za to smaczny. Takie pozycje idealne do popołudniowej kawy.
Natalia Kowalska
Nie mam ostatnio ręki do pieczenia. Tym razem tez nie jestem zadowolona z efektu wizualnego, ale zajadałam się niesamowicie.