Chlebek dyniowy
9 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Chlebek dyniowy
Chlebek dyniowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chcąc przygotować chlebek dyniowy w wersji wegańskiej, jajko można z powodzeniem pominąć.
Wykonanie
1. Przesiej mąkę przez sitko do głębokiej miski.
2. Dodaj do niej sodę oczyszczoną, cukier trzcinowy, siemię lniane oraz przyprawy.
3. W drugiej misce wymieszaj przy pomocy trzepaczki puree z dyni z jajkiem.
4. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Do masy dodaj bakalie, lekko mieszając.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na to przygotowane ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Nie wiesz jak przygotować puree z dyni? To nic trudnego, wystarczy, że pokrojoną na kawałki dynię upieczesz do miękkości w piekarniku, a następnie obierzesz i zmiksujesz. Innym sposobem na przygotowanie puree z dyni jest jej ugotowanie. Dynię obieramy, kroimy w niedużą kostkę i gotujemy do miękkości z odrobiną mleka. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane puree z powodzeniem można porcjować i mrozić do późniejszego wykorzystania.
Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Piekarniki Bosch
Podanie
Chlebek dyniowy to doskonałe źródło błonnika, witamin i minerałów, które z powodzeniem może stanowić pełnowartościowy posiłek. Doskonale sprawdzi się więc zarówno jako pomysł na rozpoczęcie dnia czy jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Możesz nim także zaskoczyć bliskich, serwując je jako zdrowy, a jednocześnie pyszny deser.
Smacznego!
Komentarze