Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bataty nadadzą daniu przyjemnej i lekkiej słodyczy oraz pięknego koloru.

Składniki

500 g fileta z kurczaka
2 duże bataty
1 szklanka bulionu
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
2 łyżki słodkiej papryki
4 liście laurowe
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Gotowe curry ma lekko słodki smak, który po chwili zyskuje ostrą nutę.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Kurczaka również pokrój w kostkę.
  2. Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj mięso. Podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy mięso się zrumieni, na patelnię wylej bulion. Podduś mięso przez około 5 minut, dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Otrzymaną mieszankę przelej do garnka. Dodaj do niej bataty oraz przyprawy. Całość dopełnij wodą, powinna ona całkowicie przykrywać warzywa.
  5. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż bataty będą robić się miękkie. Wtedy dodaj papryki i gotuj jeszcze kilka minut, by wszystkie warzywa były miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  6. Gotowe curry podawaj z ryżem i posypane natką z pietruszki.

TIP

  • Wykorzystane w przepisie liście laurowe możesz zastąpić liśćmi cydru.
  • Liście i ewentualnie ziele angielskie włóż do zaparzacza na herbatę. Dzięki temu wyciągniesz je bez problemu w każdym momencie.
  • Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków batatów.
  • Jeśli curry jest zbyt wodniste dodaj przecier pomidorowy i lekko odparuj. Gdy wyjdzie zbyt gęste, dodaj niewielką ilość wody oraz przyprawy, by nie stracić smaku.
  • Czerwoną cebulę możesz zastąpić szczypiorkiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Curry z batatami, brzmi ciekawie..