Curry z kurczaka z batatami
4 porcje
45 min
Łatwe
Bataty nadadzą daniu przyjemnej i lekkiej słodyczy oraz pięknego koloru.
Składniki
500 g fileta z kurczaka
2 duże bataty
1 szklanka bulionu
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
2 łyżki słodkiej papryki
4 liście laurowe
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku
Curry z kurczaka z batatami
Curry z kurczaka z batatami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotowe curry ma lekko słodki smak, który po chwili zyskuje ostrą nutę.
Opis przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Kurczaka również pokrój w kostkę.
- Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj mięso. Podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy mięso się zrumieni, na patelnię wylej bulion. Podduś mięso przez około 5 minut, dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Otrzymaną mieszankę przelej do garnka. Dodaj do niej bataty oraz przyprawy. Całość dopełnij wodą, powinna ona całkowicie przykrywać warzywa.
- Gotuj na małym ogniu do momentu, aż bataty będą robić się miękkie. Wtedy dodaj papryki i gotuj jeszcze kilka minut, by wszystkie warzywa były miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Gotowe curry podawaj z ryżem i posypane natką z pietruszki.
TIP
- Wykorzystane w przepisie liście laurowe możesz zastąpić liśćmi cydru.
- Liście i ewentualnie ziele angielskie włóż do zaparzacza na herbatę. Dzięki temu wyciągniesz je bez problemu w każdym momencie.
- Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków batatów.
- Jeśli curry jest zbyt wodniste dodaj przecier pomidorowy i lekko odparuj. Gdy wyjdzie zbyt gęste, dodaj niewielką ilość wody oraz przyprawy, by nie stracić smaku.
- Czerwoną cebulę możesz zastąpić szczypiorkiem.
Komentarze