Bataty nadadzą daniu przyjemnej i lekkiej słodyczy oraz pięknego koloru.
Gotowe curry ma lekko słodki smak, który po chwili zyskuje ostrą nutę.
Opis przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Kurczaka również pokrój w kostkę.
- Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj mięso. Podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy mięso się zrumieni, na patelnię wylej bulion. Podduś mięso przez około 5 minut, dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Otrzymaną mieszankę przelej do garnka. Dodaj do niej bataty oraz przyprawy. Całość dopełnij wodą, powinna ona całkowicie przykrywać warzywa.
- Gotuj na małym ogniu do momentu, aż bataty będą robić się miękkie. Wtedy dodaj papryki i gotuj jeszcze kilka minut, by wszystkie warzywa były miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Gotowe curry podawaj z ryżem i posypane natką z pietruszki.
TIP
- Wykorzystane w przepisie liście laurowe możesz zastąpić liśćmi cydru.
- Liście i ewentualnie ziele angielskie włóż do zaparzacza na herbatę. Dzięki temu wyciągniesz je bez problemu w każdym momencie.
- Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków batatów.
- Jeśli curry jest zbyt wodniste dodaj przecier pomidorowy i lekko odparuj. Gdy wyjdzie zbyt gęste, dodaj niewielką ilość wody oraz przyprawy, by nie stracić smaku.
- Czerwoną cebulę możesz zastąpić szczypiorkiem.