Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry z kurczaka z batatami

Opis wykonania

Bataty nadadzą daniu przyjemnej i lekkiej słodyczy oraz pięknego koloru.

Gotowe curry ma lekko słodki smak, który po chwili zyskuje ostrą nutę.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Kurczaka również pokrój w kostkę.
  2. Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj mięso. Podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy mięso się zrumieni, na patelnię wylej bulion. Podduś mięso przez około 5 minut, dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Otrzymaną mieszankę przelej do garnka. Dodaj do niej bataty oraz przyprawy. Całość dopełnij wodą, powinna ona całkowicie przykrywać warzywa.
  5. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż bataty będą robić się miękkie. Wtedy dodaj papryki i gotuj jeszcze kilka minut, by wszystkie warzywa były miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  6. Gotowe curry podawaj z ryżem i posypane natką z pietruszki.

TIP

  • Wykorzystane w przepisie liście laurowe możesz zastąpić liśćmi cydru.
  • Liście i ewentualnie ziele angielskie włóż do zaparzacza na herbatę. Dzięki temu wyciągniesz je bez problemu w każdym momencie.
  • Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków batatów.
  • Jeśli curry jest zbyt wodniste dodaj przecier pomidorowy i lekko odparuj. Gdy wyjdzie zbyt gęste, dodaj niewielką ilość wody oraz przyprawy, by nie stracić smaku.
  • Czerwoną cebulę możesz zastąpić szczypiorkiem.

Bosch do kuchni