Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Policzki wołowe z purre z chrzanem i warzywami

Delikatne policzki wołowe
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Policzki wołowe z purre z chrzanem i warzywami

Składniki

0,8 kg Policzki wołowe
0,2 kg Marchewka
0,2 kg Seler
0,1 kg Por
0,1 kg Cebula
0,03 kg Rozmaryn
0,03 kg Tymianek
0,2 l Wino czerwone
3 ząbki szt. Czosnek
6 szt. Cebula szalotka duża
12 szt. Mini por
0,7 kg Ziemniaki
1 łyżka Chrzan
1 szczypta Sól, pieprz
0,1 kg Masło

Opis wykonania

Policzki oczyscic i obsmażyć mocno na oleju. Dodać obraną marchewkę, seler, por, spaloną cebulę, rozmaryn, tymianek i czerwone wino i czosnek. Uzupełnić wodą tak żeby przyjryć wszystko doprawić solą i pieprzem a następnie dusić do miękkości ok. 2,5-3 godziny. Ziemniaki obrać, ugotować, przpuścić przez praskę, dodać masło i chrzan i doprawić solą. Cebulę szalotkę obrać, pokroić na pół i razem z mini porem obsmażyć na patelni na maśle i podlać trochę bulionem z gotowania policzków. Ugotowane policzki wyjąć z garnka, resztę zmiksować na sos i przecedzić. Jak byłby za rzadki zagęścić mąką albo zasmazka.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych