Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe na spotkanie ze znajomymi lub wakacyjny obiad.

Składniki

1 kg mięsa z indyka
4 bułki
4 liście sałaty
4 plastry pomidora
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka musztardy
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka czarnuszki
Sól i pieprz do smaku
Bułki do burgerów

Opis wykonania

Burgery możesz przyrządzić zarówno na grillu, w ogrodzie jak i w kuchni, na grillu elektrycznym. Będzie smakował wyśmienicie.

Opis przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Następnie dodaj do niego siemię, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Cebulę pokrój w krążki o grubości ok 0,5 cm. Ogórki pokrój wzdłuż na plastry.
  3. Mięso grilluj na tacce przez około 5 minut z każdej strony. Krążki cebuli oraz połówki bułek również ugrilluj. Wystarczy im po minucie z każdej strony.
  4. Na talerzu układaj burgera warstwami bułka-sałata-mięso-pomidor-ogórek-cebula-bułka.

TIP

  • Jeśli burgery ciężko się formują i rozpadają się, dodaj 1 jajko. Jeśli są zbyt mokre, dodaj 1 łyżkę bułki tartej.
  • Zepnij burgera wykałaczką, a jego jedzenie będzie wygodniejsze.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy