Dorsz z piekarnika z jabłkami
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Dorsz z piekarnika to lekkie, bardzo pożywne i smaczne danie obiadowe. Wbrew pozorom, ryby są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego bogate w wartości odżywcze – dorsz bogaty jest w kwasy omega 3 i -6, dlatego warto pamiętać o nim w swojej diecie, przynajmniej raz w tygodniu.
Składniki
400 g mrożonych filetów z dorsza
Sól, pieprz cytrynowy, tymianek
2 jabłka
Natka pietruszki
1/2 cytryny
1 łyżka masła
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
147 kcal
Tłuszcz
3.2 g
Węglowodany
10 g
Błonnik
18.3 g
Białko
2.1 g
Sól
0.3 g
Dorsz z piekarnika z jabłkami
Dorsz z piekarnika z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filety z dorsza rozmroź, a następnie oprósz solą i pieprzem i skrop cytryną. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w talarki i wstaw do rondelka razem z łyżką masła, aby się chwilę prażyły. Dodaj do nich tymianek.
Porada
Dorsz z piekarnika smakuje z puree ziemniaczanym albo ziemniakami zapiekanymi, do tego surówka z kiszonej kapusty albo marchewki. Smacznego!
Do naczynia żaroodpornego połóż jabłka, a następnie wyłóż na nie filety z dorsza.
Piecz w nagrzanym na 170 stopni piekarniku, około 35 minut. Po wyłożeniu na talerz posyp rybę posiekaną natką pietruszki.
Komentarze