Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz z piekarnika to lekkie, bardzo pożywne i smaczne danie obiadowe. Wbrew pozorom, ryby są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego bogate w wartości odżywcze – dorsz bogaty jest w kwasy omega 3 i -6, dlatego warto pamiętać o nim w swojej diecie, przynajmniej raz w tygodniu.

Składniki

400 g mrożonych filetów z dorsza
Sól, pieprz cytrynowy, tymianek
2 jabłka
Natka pietruszki
1/2 cytryny
1 łyżka masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
147 kcal
Tłuszcz
3.2 g
Węglowodany
10 g
Błonnik
18.3 g
Białko
2.1 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Filety z dorsza rozmroź, a następnie oprósz solą i pieprzem i skrop cytryną. Odstaw na pół godziny do lodówki.

Jabłka obierz, pokrój w talarki i wstaw do rondelka razem z łyżką masła, aby się chwilę prażyły. Dodaj do nich tymianek.

Porada

Dorsz z piekarnika smakuje z puree ziemniaczanym albo ziemniakami zapiekanymi, do tego surówka z kiszonej kapusty albo marchewki. Smacznego!

Bosh Logo
Bosh

Do naczynia żaroodpornego połóż jabłka, a następnie wyłóż na nie filety z dorsza.

Piecz w nagrzanym na 170 stopni piekarniku, około 35 minut. Po wyłożeniu na talerz posyp rybę posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Lekko, zdrowo, pysznie!

Powiązane przepisy