Dorsz z piekarnika z jabłkami
Opis wykonania
Dorsz z piekarnika to lekkie, bardzo pożywne i smaczne danie obiadowe. Wbrew pozorom, ryby są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego bogate w wartości odżywcze – dorsz bogaty jest w kwasy omega 3 i -6, dlatego warto pamiętać o nim w swojej diecie, przynajmniej raz w tygodniu.
Filety z dorsza rozmroź, a następnie oprósz solą i pieprzem i skrop cytryną. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w talarki i wstaw do rondelka razem z łyżką masła, aby się chwilę prażyły. Dodaj do nich tymianek.
Do naczynia żaroodpornego połóż jabłka, a następnie wyłóż na nie filety z dorsza.
Piecz w nagrzanym na 170 stopni piekarniku, około 35 minut. Po wyłożeniu na talerz posyp rybę posiekaną natką pietruszki.