Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczona pierś kaczki z niezwykle aromatycznym akompaniamencie czerwonej kapusty.

Składniki

2 szt. Piersi kaczki
4 szt. Ząbki czosnku
3 szt. Gałązki świeżego rozmaryny
1 łyżeczka Świeżo zmielony pieprz
5 łyżka Sosu sojowego
2 szklanka Czerwonego wytrawnego wina
3 szt. Kwaśne duże pomarańcze
1/2 łyżeczka Cynamon
6 szt. Goździki
2 szt. Anyż gwiaździsty
4 szt. Gałązki świeżego tymianku
2 łyżka Oleju sezamowego
1/2 łyżeczka Posiekanego świeżego imbiru
1/2 kg Czerwonej kapusty
1 szt. Duża czerwona cebula
3 łyżka Octu balsamicznego
1 szt. Duże kwaśne jabłko
1 łyżka Zmielony kmin rzymski (płaska)
1/2 łyżeczka Kardamon mielony
1/2 łyżeczka Sól himalajska
12 szt. Prażone migdały

Opis wykonania

1). Piersi kaczki osuszamy, nacinamy skórkę "w kratkę", marynujemy (najlepiej na noc). Marynata: posiekane ząbki czosnku, posiekany imbir, rozmaryn, tymianek. goździki, cynamon, anyż gwiaździsty, 3 łyżki sosu sojowego, olej sezamowy, pieprz, lampka czerwonego wytrawnego wina, 1 cała pomarańcza pokrojona na ćwiatki. 2). Piersi kaczki pieczemy razem z całą marynatą 45 min pod przykryciem w temp. 230 °C na dolnym poziomie piekarnika. Kolejne 45 min. pieczemy bez przykrycia w temp. 180 °C (skórka kaczki nie może być "przykryta" płynem, żeby się ładnie spiekła). W międzyczasie "podlewamy" piersi. 3). Ostatnie 15 min pieczenia kaczki: "podbieramy" od pieczonej kaczki 3 łyżki wytopionego tłuszczyku i wlewamy na patelnię. Szklimy na nim pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę, zalewamy winem, 2 łyżkami sosu sojowego, octem balsamicznym, sokiem z 1 pomarańczy, dodajemy kmin rzymski i mielony kardamon. Dusimy ok. 15min, - dodajemy starte jabłko na ostatnie 3 min, Solimy i pieprzymy do smaku. 4). Sos: na patelnię wlewamy "sok" z pieczenia kaczki, sok z jednej pomarańczy, trochę wina - redukujemy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych