Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Duet idealny

Opis wykonania

Pieczona pierś kaczki z niezwykle aromatycznym akompaniamencie czerwonej kapusty.

1). Piersi kaczki osuszamy, nacinamy skórkę "w kratkę", marynujemy (najlepiej na noc). Marynata: posiekane ząbki czosnku, posiekany imbir, rozmaryn, tymianek. goździki, cynamon, anyż gwiaździsty, 3 łyżki sosu sojowego, olej sezamowy, pieprz, lampka czerwonego wytrawnego wina, 1 cała pomarańcza pokrojona na ćwiatki. 2). Piersi kaczki pieczemy razem z całą marynatą 45 min pod przykryciem w temp. 230 °C na dolnym poziomie piekarnika. Kolejne 45 min. pieczemy bez przykrycia w temp. 180 °C (skórka kaczki nie może być "przykryta" płynem, żeby się ładnie spiekła). W międzyczasie "podlewamy" piersi. 3). Ostatnie 15 min pieczenia kaczki: "podbieramy" od pieczonej kaczki 3 łyżki wytopionego tłuszczyku i wlewamy na patelnię. Szklimy na nim pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę, zalewamy winem, 2 łyżkami sosu sojowego, octem balsamicznym, sokiem z 1 pomarańczy, dodajemy kmin rzymski i mielony kardamon. Dusimy ok. 15min, - dodajemy starte jabłko na ostatnie 3 min, Solimy i pieprzymy do smaku. 4). Sos: na patelnię wlewamy "sok" z pieczenia kaczki, sok z jednej pomarańczy, trochę wina - redukujemy.