Flaczki z boczniaków
4 porcje
Średnie
Flaczki z boczniaków, to coś nie tylko dla wegetarian, ale także dla osób, które nie boją się wyzwań i są głodne nowych smaków.
Składniki
2 szt. młody por
1 szt. duża marchew
500 g boczniaki
1,5 l bulion warzywny
2 łyżeczka majeranek
1,5 łyżeczka pieprz
0,5 łyżeczka imbir
0,5 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka słodka papryka
0,3 łyżeczka kurkuma
sól
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W rondelku rozgrzać niewielką ilość oliwy i dodać pory. Smażyć chwilę, następnie dodać marchew. Boczniki oczyścić i pokroić w słupki. Dodać do warzyw i smażyć co jakiś czas mieszając. Następnie zalać bulionem, dodać przyprawy poza majerankiem i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut - tak długo, aż boczniaki zmiękną. Dodać majeranek, przyprawić solą do smaku, w razie co dodać więcej pieprzu. Podawać z dodatkiem świeżego chleba.
Komentarze