Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Flaczki z boczniaków, to coś nie tylko dla wegetarian, ale także dla osób, które nie boją się wyzwań i są głodne nowych smaków.

Składniki

2 szt. młody por
1 szt. duża marchew
500 g boczniaki
1,5 l bulion warzywny
2 łyżeczka majeranek
1,5 łyżeczka pieprz
0,5 łyżeczka imbir
0,5 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka słodka papryka
0,3 łyżeczka kurkuma
sól

Opis wykonania

Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W rondelku rozgrzać niewielką ilość oliwy i dodać pory. Smażyć chwilę, następnie dodać marchew. Boczniki oczyścić i pokroić w słupki. Dodać do warzyw i smażyć co jakiś czas mieszając. Następnie zalać bulionem, dodać przyprawy poza majerankiem i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut - tak długo, aż boczniaki zmiękną. Dodać majeranek, przyprawić solą do smaku, w razie co dodać więcej pieprzu. Podawać z dodatkiem świeżego chleba.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo ciekawa propozycja, może kiedyś spróbuję :)