Gulaszowa zupa z dorsza
4 porcje
120 min
Łatwe
Pyszna, rozgrzewająca, lekko pikantna i kwaskowa. Przekona swoim smakiem nawet najbardziej zatwardziałego przeciwnika zup rybnych.
Składniki
1 szt. por
1 szt. marchew
1/4 szt. seler
1 szt. pietruszka korzeń
2 szt. ziemniaki
pomidory z puszki
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
3 szt. czosnek ząbki
500 g dorsz łupacz
2 łyżeczka papryka słodka w proszku
1 łyżeczka papryka ostra w proszku
1 szczypta pieprz cayenne
3 szt. kostka rosołowa
2 łyżeczka oliwa z oliwek
2 łyżeczka posiekany świeży koperek
Gulaszowa zupa z dorsza
Gulaszowa zupa z dorsza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1.
Marchewkę, por i pietruszkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Seler przeciąć na pół. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać kostki rosołowe i ugotować bulion.
2.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
3.
Z bulionu usunąć seler i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy podsmażoną cebulę i papryk oraz pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4.
Zupę doprawiamy paprykami w proszku i pieprzem cayenne. Rybę kroimy w sporą kostkę (ok 2cmx2cm) i wrzucamy do zupy. Ryby nie gotujemy, odstawiamy na 10-15 min aż sama dojdzie w zupie. Zupę podajemy gorącą, posypana posiekanym koperkiem. SMACZNEGO!
Komentarze