Jajko zapiekane w awokado
1 porcje
20 min
Średnie
Kremowe awokado i jajko - solidna porcja dobrej energii na rozpoczęcie dnia
Składniki
1 szt. awokado
2 szt. jajko małe
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz kolorowy
1 łyżka pestki słonecznika
1 garść natka pietruszki (posiekana)
Jajko zapiekane w awokado
Jajko zapiekane w awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Awokado przekroić na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Usunąć pestkę (w pestkę wbić nóż, przekręcić i wyjąć pestkę). Nie obierać ze skórki! Miąższ lekko posolić, do każdego wgłębienia wbić po jajku, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać ok 15 minut w temp. 190stC. Białko powinno się ściąć, żółtko najlepiej żeby pozostało płynne (oczywiście to też kwestia gustu). Po upieczeniu z wierzchu posypać pieprzem, pestkami, pietruszką i od razu podawać. Smacznego!:)
Komentarze