Jambalaya
8 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Jambalaya
Jambalaya
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki umyj i osusz, kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w kawałki. Paprykę pokrój w kostkę, czosnek i cebulę drobno posiekaj, seler naciowy pokrój na kawałki.
Rozgrzej większą wysoką patelnię na płycie grzewczej. Wlej oliwę, dodaj cebulę, po chwili czosnek oraz paprykę, seler naciowy, paprykę słodką, pieprz kajeński. Chwilę smaż, dodaj kurczaka i smaż kolejne 5 minut. Dodaj pomidory, passatę oraz połowę bulionu. Smaż na małym ogniu ok. 20 minut, co chwila mieszając. Jeśli całość będzie za gęsta, stopniowo dodawaj bulionu, kontrolując gęstość.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Dodaj krewetki, wymieszaj. Po ok. 5 minutach wyłącz patelnię. Całość posyp posiekaną kolendrą. Danie możesz nakładać z patelni i skropić sokiem z cytryny.
Komentarze