Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Oto przepis na przygotowanie jambalai, tradycyjnego dania kuchni kreolskiej popularnego w Luizjanie. W jednym z dialektów francuskich słowo "jambalaya" oznacza "mieszaninę" - nazwa ta dobrze odzwierciedla charakter dania.

Składniki

500 ml bulionu warzywnego
300 g piersi z kurczaka
200 g obranych surowych krewetek
250 g ryżu
300 ml passaty pomidorowej
1 puszka pomidorów krojonych
1 szt. czerwonej papryki
2 łodyga selera naciowego
1 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżka posiekanej natki kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1-2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
3 łyżka oliwy z oliwek
1 szt. cytryny
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
256.8 kcal
Tłuszcz
5.6 g
Węglowodany
32.8 g
Błonnik
18.4 g
Białko
2 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Krok 1

 Krewetki umyj i osusz, kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w kawałki. Paprykę pokrój w kostkę, czosnek i cebulę drobno posiekaj, seler naciowy pokrój na kawałki.

Krok 2

Rozgrzej większą wysoką patelnię na płycie grzewczej. Wlej oliwę, dodaj cebulę, po chwili czosnek oraz paprykę, seler naciowy, paprykę słodką, pieprz kajeński. Chwilę smaż, dodaj kurczaka i smaż kolejne 5 minut. Dodaj pomidory, passatę oraz połowę bulionu. Smaż na małym ogniu ok. 20 minut, co chwila mieszając. Jeśli całość będzie za gęsta, stopniowo dodawaj bulionu, kontrolując gęstość.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Dodaj krewetki, wymieszaj. Po ok. 5 minutach wyłącz patelnię. Całość posyp posiekaną kolendrą. Danie możesz nakładać z patelni i skropić sokiem z cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Marta
Fajne połączenie, danie idealne na spotkanie ze znajomymi.
Radosław
To danie jest jak mała podróż po kulinarnym niebie ;) pychotka
fiziowaaa
Ciekawe połączenie i zarazem rewelacyjne, super!