Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Marzysz o restauracyjnym klasyku w domowym zaciszu? Pokażemy Ci, jak usmażyć idealnie soczystą pierś kaczki i w parę minut przygotować luksusowy sos wiśniowy. Dzięki przepisowi krok po kroku zrobisz to z łatwością. Spróbuj i zaskocz bliskich!

Składniki

2 szt. - piersi z kaczki ze skórą
450 g - mrożonych wiśni
1 ząbek - czosnku
8 gałązek - tymianku świeżego
2-3 łyżki - miodu gryczanego lub wielokwiatowego
1 łyżka - masła
- sól

Opis wykonania

Krok 1

Do rondelka dodaj masło, 4 gałązki tymianku chwilę podsmaż, po czym dodaj wiśnie i łyżkę miodu. Całość gotuj do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Umyj i osusz piersi z kaczki, skórę natnij w karo, po czym natrzyj piersi solą.

Krok 2

Pierś kaczki ułóż na zimnej patelni od  strony skóry, płytę włącz na średnią moc, używając sensora Parfect Fry. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj 4 gałązki tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku.

Smaż pierś kaczki ok. 10–12 minut lub do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu. Następnie przewróć pierś na drugą stronę i smaż od 4 do 6 minut w zależności od grubości piersi i od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Piersi podawaj z gęstym sosem wiśniowym, możesz je udekorować gałązkami tymianku.

Sprawdź również: Jak zrobić pierś z kaczki, żeby była miękka?

Tipy i wskazówki

  • Zanim zaczniesz smażyć, koniecznie natnij skórę kaczki w kratkę ostrym nożem, ale uważaj, by nie przeciąć mięsa. Dzięki temu tłuszcz wytopi się równomiernie i powstanie idealnie chrupiąca skórka. Smażenie zawsze zaczynaj na zimnej patelni skórą do dołu – to optymalna metoda na wytopienie tłuszczu.
  • Aby pierś kaczki była soczysta, kluczowe jest, by jej nie przesmażyć. Smaż skórą do dołu do uzyskania mocno złocistej, chrupiącej skórki, a następnie dwa razy krócej po stronie mięsa.
  • Po usmażeniu odłóż kaczkę na 5–10 minut, aby odpoczęła – dzięki temu soki zostaną w środku!
  • Aby sos wiśniowy był gęsty i aksamitny, gotuj go, aż zredukuje swoją objętość o około 1/3. Sos powinien lekko oblepiać łyżkę. Jeśli masz wrażenie, że jest za rzadki, możesz dodać odrobinę mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą, ale najpierw spróbuj samej redukcji.

Wypróbuj również innych przepisów z kaczką w roli głównej:

Najczęściej zadawane pytania

Dlaczego skórka kaczki nie jest chrupiąca?

Najczęściej problemem jest zbyt krótki czas smażenia na stronie skóry lub zbyt wysoka temperatura na początku. Pamiętaj o dwóch złotych zasadach: nacinaj skórkę głęboko (ale bez naruszania mięsa), aby tłuszcz mógł się łatwo wytopić, oraz zacznij smażenie na zimnej patelni, skórą do dołu, na średnim lub małym ogniu. Pozwoli to na stopniowe wytapianie tłuszczu i powolne chrupnięcie skórki.

Czy mogę użyć mrożonych wiśni do sosu?

Mrożone wiśnie są idealne do sosu i często są łatwiej dostępne poza sezonem. Pamiętaj tylko, że mrożone owoce puszczą znacznie więcej wody podczas gotowania. Wyrównaj to, gotując sos nieco dłużej, aby woda wyparowała, a sos odpowiednio się zredukował i zagęścił.

Porada Szefa

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się, co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy