Krem z selera i pietruszki z nutą indyjską
4 porcje
Średnie
Składniki
Krem z selera i pietruszki z nutą indyjską
Krem z selera i pietruszki z nutą indyjską
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Selera, pietruszkę i jabłko obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Podsmażać bez tłuszczu przez kilkadziesiąt sekund, mieszając co jakiś czas - w ten sposób cebula nabierze głębszego aromatu. Następnie dodać olej i smażyć, aż cebula będzie złocista. Dodać posiekany czosnek i smażyć, aż aromat się uwolni. Wrzucić pokrojone warzywa oraz jabłko, smażyć przez kilka minut. W garnku zagotować bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucić zawartość patelni, doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć ogień. Gotować przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W połowie gotowania doprawić zupę wszystkimi przyprawami. Gotową zupę zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Dodać tahini i wymieszać. Podawać z grzankami.
Komentarze