Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kutia wykonana według tradycyjnego przepisu wywodzi się z dawnych obrzędów słowiańskich i jest obowiązkowym daniem wigilijnym, zwłaszcza we wschodniej części kraju. Słodki, pyszny deser według prostego przepisu wbrew pozorom robi się bardzo szybko, a jego wyśmienity i nieporównywalny z niczym innym smak, jest wart każdej chwili spędzonej na przygotowywaniu kutii. Zobacz jak krok po kroku przygotować to pyszne, świąteczne danie.

Składniki

1 szklanka pszenicy bez łusek
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
1 szklanka płynnego miodu
1 laska wanilii
100 g orzechów włoskich lub orzechów laskowych (można pomieszać oba rodzaje)
50 g suszonych daktyli
50 g rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego

Opis wykonania

Pszenicę dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem tak, aby ziarna były całkowicie przykryte wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Ponownie wypłucz pszenicę, przygotuj garnek z wrzątkiem i gotuj ziarna pod przykrywką tak długo, aż staną się miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody w garnku, aby pszenica na kutię się nie przypaliła. Ugotowane ziarna odcedź i wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie.

Porada

Do świątecznej kutii możesz dodać również inne ulubione bakalie np. sparzone i obrane ze skóry migdały, suszoną żurawinę czy figi.

Bosh Logo
Bosh

Ziarna maku zalej wrzącym mlekiem i zagotuj. Odstaw na 2-3 godziny, aby się namoczyły.

Wypłucz rodzynki i zalej ciepłą wodą. Mocz przez 20 minut, następnie dobrze odsącz.

Mak odcedź i zmiel przynajmniej dwa razy przez maszynkę do mięsa (użyj sitka z drobnymi oczkami)

Orzechy pokrój na mniejsze kawałki (możesz drobno posiekać) i lekko upraż w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Daktyle pokrój w cieniutkie paseczki.

Miód rozpuść w rondelku, aby był jeszcze bardziej płynny, po czym wymieszaj go z dobrze odcedzoną pszenicą i zmielonym makiem.

Do masy dodaj prażone orzechy, bakalie i aromat rumowy oraz ziarna wyjęte z wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych