Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kutia

Opis wykonania

Kutia wykonana według tradycyjnego przepisu wywodzi się z dawnych obrzędów słowiańskich i jest obowiązkowym daniem wigilijnym, zwłaszcza we wschodniej części kraju. Słodki, pyszny deser według prostego przepisu wbrew pozorom robi się bardzo szybko, a jego wyśmienity i nieporównywalny z niczym innym smak, jest wart każdej chwili spędzonej na przygotowywaniu kutii. Zobacz jak krok po kroku przygotować to pyszne, świąteczne danie.

  1. Pszenicę dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem tak, aby ziarna były całkowicie przykryte wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

  2. Ponownie wypłucz pszenicę, przygotuj garnek z wrzątkiem i gotuj ziarna pod przykrywką tak długo, aż staną się miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody w garnku, aby pszenica na kutię się nie przypaliła. Ugotowane ziarna odcedź i wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie.

  3. Ziarna maku zalej wrzącym mlekiem i zagotuj. Odstaw na 2-3 godziny, aby się namoczyły.

  4. Wypłucz rodzynki i zalej ciepłą wodą. Mocz przez 20 minut, następnie dobrze odsącz.

  5. Mak odcedź i zmiel przynajmniej dwa razy przez maszynkę do mięsa (użyj sitka z drobnymi oczkami)

  6. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki (możesz drobno posiekać) i lekko upraż w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Daktyle pokrój w cieniutkie paseczki.

  7. Miód rozpuść w rondelku, aby był jeszcze bardziej płynny, po czym wymieszaj go z dobrze odcedzoną pszenicą i zmielonym makiem.

  8. Do masy dodaj prażone orzechy, bakalie i aromat rumowy oraz ziarna wyjęte z wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw do lodówki.