Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Leczo, zawsze z tych samych składników a za każdym razem inaczej smakuje. Sekret idealnego leczo? Dużo cebuli, dużo papryki i wędzona wołowina.

Składniki

2 szt. papryki czerwone
2 szt. papryki zielone
2 szt. papryki żółte
1 szt. ostra papryczka
1 szt. cukinia
1 garść groszek zielony mrożony
10 szt. pieczarki
2 szt. marchew
5 szt. pomidory świeże lub 1 puszka
3 łyżka koncentrat pomidorowy
5 łyżka keczup
400 g wędzona wołowina
1 łyżeczka sól, pieprz,liść laurowy, ziele angielskie do smaku
1 łyżeczka papryka słodka i ostra,natka pietruszki do smaku

Opis wykonania

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Wrzucamy do wody kostkę rosołową, liść, ziele. Zeszkloną cebulę dodajemy do duszonej papryki, Następnie dodajemy pokrojona cukinię, marchewkę stratą na tarce o grubych oczkach, groszek zielony, pieczarki obrane i pokrojone w ósemki,oraz papryczkę chili drobno posiekaną. W tym momencie dodajemy jakiś rodzaj mięsa, moje leczo będzie z dodatkiem wędzonej wołowiny, którą pokroiłam w grubsza kostkę i dusiłam jeszcze z warzywami. Całość dusimy ok. 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusić jeszcze 10 minut. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, najlepiej dusić je długo na małym ogniu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych