Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Leczo z wędzoną wołowiną

Opis wykonania

Leczo, zawsze z tych samych składników a za każdym razem inaczej smakuje. Sekret idealnego leczo? Dużo cebuli, dużo papryki i wędzona wołowina.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Wrzucamy do wody kostkę rosołową, liść, ziele. Zeszkloną cebulę dodajemy do duszonej papryki, Następnie dodajemy pokrojona cukinię, marchewkę stratą na tarce o grubych oczkach, groszek zielony, pieczarki obrane i pokrojone w ósemki,oraz papryczkę chili drobno posiekaną. W tym momencie dodajemy jakiś rodzaj mięsa, moje leczo będzie z dodatkiem wędzonej wołowiny, którą pokroiłam w grubsza kostkę i dusiłam jeszcze z warzywami. Całość dusimy ok. 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusić jeszcze 10 minut. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, najlepiej dusić je długo na małym ogniu.