Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Łosoś z makaronem pszenno-gryczanym

Opis wykonania

Filet z łososia marynowany w sosie sojowym i w świeżych ziołach, a do tego pszenno-gryczany japoński makaron z młodym imbirem i zielnym groszkiem, to

Wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno pokroić. Do naszynia wcisnąć sok z połowy cytryny, dodać tymianek, rozmaryn, miętę, sól morską i biały pieprz 4 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać Filet z łososia umyć, osuszyć i umieśćić w naczyniu żaroodpornym. Zalać łososia marynata. Przykryć naczynie folią spożywcza i marynować wstawić do lodóki na conajmniej godzinę. Kiedy łosoś jest już zamarynowany piec rybę w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 min. 5 min przed końcem pieczenia w piekarniku włączyć funkcję grilla. Makaron chiński ugotować w osolonej wodzie. Należy bardzo pilnować tego makaronu, bo gotuje się bardzo szybko, a będzie dochodził jeszcze na patelni. Najlepiej żeby był al'dente. Kiedy makaron jest gotowy wrzucamy go na patelnię z oliwą z oliwek, następnie dodajemy mrożony groszek i chwilę podsmażamy aż groszek się rozmrozi. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wody, dodajemy do tego sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz ,imbir mielony , sos chilli i resztę przypraw-dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dolewamy do makaronu z groszkiem i smażymy aż odparuje. Na końcu dodajemy młody imbir i z makaronem, posypujemy natką pietruszki. Upieczonego łososia podajemy polanego resztka marynaty pozostałą z pieczenia z makaronem i cząstkami cytryn. Smacznego