Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Łosoś z makaronem pszenno-gryczanym

Łosoś z makaronem pszenno-gryczanym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z łososia marynowany w sosie sojowym i w świeżych ziołach, a do tego pszenno-gryczany japoński makaron z młodym imbirem i zielnym groszkiem, to

Składniki

4 łyżka sos sojowy
3 łyżka sok z cytryny
świeży rozmaryn
1/2 łyżeczka świeży tymianek
1 łyżeczka świeża mięta
sól morska
pieprz białys
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. Filet z łososia
150 g makaron pszenno-gryczany
1 łyżka młody imbir
3 łyżka sos sojowy
1 szklanka mrożony groszek
1/2 łyżeczka mielony imbir
1 szt. kostka rosołowa
200 ml woda
1/2 łyżeczka sos chilli
1 łyżka ocet ryżowy
sól czosnkowa
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka natka pietruszki

Opis wykonania

Wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno pokroić. Do naszynia wcisnąć sok z połowy cytryny, dodać tymianek, rozmaryn, miętę, sól morską i biały pieprz 4 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać Filet z łososia umyć, osuszyć i umieśćić w naczyniu żaroodpornym. Zalać łososia marynata. Przykryć naczynie folią spożywcza i marynować wstawić do lodóki na conajmniej godzinę. Kiedy łosoś jest już zamarynowany piec rybę w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 min. 5 min przed końcem pieczenia w piekarniku włączyć funkcję grilla. Makaron chiński ugotować w osolonej wodzie. Należy bardzo pilnować tego makaronu, bo gotuje się bardzo szybko, a będzie dochodził jeszcze na patelni. Najlepiej żeby był al'dente. Kiedy makaron jest gotowy wrzucamy go na patelnię z oliwą z oliwek, następnie dodajemy mrożony groszek i chwilę podsmażamy aż groszek się rozmrozi. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wody, dodajemy do tego sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz ,imbir mielony , sos chilli i resztę przypraw-dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dolewamy do makaronu z groszkiem i smażymy aż odparuje. Na końcu dodajemy młody imbir i z makaronem, posypujemy natką pietruszki. Upieczonego łososia podajemy polanego resztka marynaty pozostałą z pieczenia z makaronem i cząstkami cytryn. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych