Łososiowy burger na szpinaku baby z kozim serem.
 
                                            2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
                    Tam gdzie fast-food spotyka zdrowe składniki rodzi się wspaniały Łososiowy burger!
                
                Składniki
300 g Łosoś filet (surowy)
                                                            2 szt. Bułki grahamka (lub inna pełnoziarnista)
                                                            100 g Szpinak baby
                                                            2 szt. Ser kozi (w plastrach)
                                                            1 garść Koperek świeży
                                                            2 szt. Czosnek (ząbki)
                                                            3 łyżeczka Musztarda Dijon
                                                            1 łyżeczka Miód
                                                            1 łyżka Sok z cytryny
                                                            1 łyżeczka Papryka wędzona
                                                            1 łyżeczka Sól wędzonkowa
                                                            3 łyżka Bułka tarta
                                                            0,5 łyżeczka Sól
                                                            1 łyżeczka Pieprz
                                                            2 łyżka Oliwa z oliwek
                                                            0,5 szt. Papryka Chili (opcjonalnie)
                                                    Łososiowy burger na szpinaku baby z kozim serem.
Łososiowy burger na szpinaku baby z kozim serem.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Z filetu łososia zdejmujemy skórę. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego i dodajemy bułkę tartą, koperek, paprykę wędzoną, sól wędzonkową i jeżeli lubimy ostrzejsze smaki pół świeżej papryczki chili. Blendujemy na jednolitą masę. Formujemy dwa kotlety odpowiadające średnicą naszym bułką.
Robimy sos - mieszając musztardę Dijon z miodem i sokiem z cytryny. Odrobinę solimy i pieprzymy do smaku.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy połowę naszej oliwy i dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Uważając by go nie przypalić podgrzewamy, aż zacznie oddawać smak. Dodajemy szpinak i przesmażamy parę minut, aż delikatnie odparuje.
Na drugiej patelni (chociaż można i na tej samej zaraz po usmażeniu szpinaku) smażymy nasze burgery. Po 2,5-3 minuty z każdej strony, przy czym po obróceniu kładziemy na każdy plaster sera by się stopił.
Bułki kroimy na połowy, każdą połowę smarując sosem. Na dolną część wykładamy szpinak, na szpinak burger z serem. Na ser możemy dodać jeszcze trochę pysznego sosu musztardowo-miodowego i przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze