Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Łososiowy burger na szpinaku baby z kozim serem.

Opis wykonania

Tam gdzie fast-food spotyka zdrowe składniki rodzi się wspaniały Łososiowy burger!

Z filetu łososia zdejmujemy skórę. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego i dodajemy bułkę tartą, koperek, paprykę wędzoną, sól wędzonkową i jeżeli lubimy ostrzejsze smaki pół świeżej papryczki chili. Blendujemy na jednolitą masę. Formujemy dwa kotlety odpowiadające średnicą naszym bułką. Robimy sos - mieszając musztardę Dijon z miodem i sokiem z cytryny. Odrobinę solimy i pieprzymy do smaku. Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy połowę naszej oliwy i dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Uważając by go nie przypalić podgrzewamy, aż zacznie oddawać smak. Dodajemy szpinak i przesmażamy parę minut, aż delikatnie odparuje. Na drugiej patelni (chociaż można i na tej samej zaraz po usmażeniu szpinaku) smażymy nasze burgery. Po 2,5-3 minuty z każdej strony, przy czym po obróceniu kładziemy na każdy plaster sera by się stopił. Bułki kroimy na połowy, każdą połowę smarując sosem. Na dolną część wykładamy szpinak, na szpinak burger z serem. Na ser możemy dodać jeszcze trochę pysznego sosu musztardowo-miodowego i przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy na ciepło. Smacznego!