Łososiowy burger na szpinaku baby z kozim serem.
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Tam gdzie fast-food spotyka zdrowe składniki rodzi się wspaniały Łososiowy burger!
Składniki
300 g Łosoś filet (surowy)
2 szt. Bułki grahamka (lub inna pełnoziarnista)
100 g Szpinak baby
2 szt. Ser kozi (w plastrach)
1 garść Koperek świeży
2 szt. Czosnek (ząbki)
3 łyżeczka Musztarda Dijon
1 łyżeczka Miód
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżeczka Papryka wędzona
1 łyżeczka Sól wędzonkowa
3 łyżka Bułka tarta
0,5 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Pieprz
2 łyżka Oliwa z oliwek
0,5 szt. Papryka Chili (opcjonalnie)
Łososiowy burger na szpinaku baby z kozim serem.
Łososiowy burger na szpinaku baby z kozim serem.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z filetu łososia zdejmujemy skórę. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego i dodajemy bułkę tartą, koperek, paprykę wędzoną, sól wędzonkową i jeżeli lubimy ostrzejsze smaki pół świeżej papryczki chili. Blendujemy na jednolitą masę. Formujemy dwa kotlety odpowiadające średnicą naszym bułką.
Robimy sos - mieszając musztardę Dijon z miodem i sokiem z cytryny. Odrobinę solimy i pieprzymy do smaku.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy połowę naszej oliwy i dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Uważając by go nie przypalić podgrzewamy, aż zacznie oddawać smak. Dodajemy szpinak i przesmażamy parę minut, aż delikatnie odparuje.
Na drugiej patelni (chociaż można i na tej samej zaraz po usmażeniu szpinaku) smażymy nasze burgery. Po 2,5-3 minuty z każdej strony, przy czym po obróceniu kładziemy na każdy plaster sera by się stopił.
Bułki kroimy na połowy, każdą połowę smarując sosem. Na dolną część wykładamy szpinak, na szpinak burger z serem. Na ser możemy dodać jeszcze trochę pysznego sosu musztardowo-miodowego i przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Komentarze