Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem z dyni i papryki z boczkiem i fetą

Aromatyczny krem dyniowo-paprykowy
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczny krem dyniowo-paprykowy z chrupiącym boczkiem i serem feta

Składniki

500 g Dynia
2 szt. Papryka
2 szt. Marchewka
0,5 szt. Seler
0,5 szt. Por
2 szt. Liść laurowy
3 szt. Ziele angielskie
1 łyżeczka Sól
2 łyżeczka Papryka słodka
1 szczypta Chilli
2 łyżeczka Tymianek
140 g Ser feta
100 g Boczek
3 łyżka Olej

Opis wykonania

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Ułożyć na blachę, skropić olejem i posypać tymiankiem. Piec 40 min w 180 stopniach. W między czasie nastawić garnek z wodą ok. 2,5 litra. Obrać i umyć marchew, seler oraz pora. Następnie wrzucić warzywa do wody. Gotować do miękkości. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Do gotującego wywaru wrzucić upieczoną dynię oraz paprykę. Doprawić solą, papryką słodką oraz chilli. Chwilę gotować. Wyjąć liście laurowe. Następnie wszystko zmiksować. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momenty, gdy będzie chrupiący. Udekorować serem fetą oraz plastrami boczku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych