Krem z dyni i papryki z boczkiem i fetą
5 porcje
70 min
Łatwe
Składniki
Aromatyczny krem dyniowo-paprykowy
Aromatyczny krem dyniowo-paprykowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Ułożyć na blachę, skropić olejem i posypać tymiankiem. Piec 40 min w 180 stopniach. W między czasie nastawić garnek z wodą ok. 2,5 litra. Obrać i umyć marchew, seler oraz pora. Następnie wrzucić warzywa do wody. Gotować do miękkości. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Do gotującego wywaru wrzucić upieczoną dynię oraz paprykę. Doprawić solą, papryką słodką oraz chilli. Chwilę gotować. Wyjąć liście laurowe. Następnie wszystko zmiksować. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momenty, gdy będzie chrupiący. Udekorować serem fetą oraz plastrami boczku.
Komentarze