Meksykańska zupa jarzynowa
4 porcje
Średnie
Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla lub tacos.
Składniki
2 łyżki - oleju roślinnego
1 szt. - cebuli drobno posiekanej
2 ząbki - czosnku posiekanego
1/2 łyżeczki - kminku mielonego
2-3 łyżeczki - papryczki chili mielonej łagodnej, np. ancho, new mexico
1 szt. - marchewki pokrojonej w plastry
1 szt. - ziemniaka sałatkowego pokrojonego w kostkę
350 g - pomidorów świeżych lub z puszki pokrojonych
1 szt. - cukinii młodej pokrojonej w kostkę
1 szt. - kapusty młodej pokrojonej
1 l - wywaru warzywnego lub z kurczaka
- ziarna kukurydzy (z jednej kolby lub z puszki)
10 szt. - strączków fasoli szparagowej
- kolendra
- salsa
Do dekoracji
- chipsy tortilla lub tacos
Meksykańska zupa jarzynowa
Meksykańska zupa jarzynowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć chwilę, aż zmiękną.
- Następnie wsypać kminek i chili, dodać marchew, ziemniaki, pomidory, cukinię i kapustę.
- Gotować ok. 2 minuty mieszając, wlać wywar i gotować do miękkości.
- Wrzucić kukurydzę i fasolkę, pogotować jeszcze aż zmiękną fasola i kukurydza.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kolendrą i salsą oraz z tacos.
Komentarze