Meksykańska zupa jarzynowa
4 porcje
Średnie
Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla lub tacos.
Składniki
2 łyżka oleju roślinnego
cebula drobno posiekana
ząbki czosnku posiekanego
1/4 lub 1/2 łyżeczka kminku mielonego
2-3 łyżeczka łagodnej papryczki chili np. ancho, new mexico mielonej
marchewka pokrojona w plastry
pokrojony w kostkę ziemniak sałatkowy
350 g pomidorów świeżych lub z puszki pokrojonych
młoda cukinia pokrojona w kostkę
pokrojonej młodej kapusty
1 l wywaru warzywnego lub z kurczaka
ziarna z jednej kolby kukurydzy lub kukurydza złocista
około 10 strąków fasoli szparagowej
kolendra
salsa
chipsy tortilla lub tacos do dekoracji
Meksykańska zupa jarzynowa
Meksykańska zupa jarzynowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć chwilę, aż zmiękną.
- Następnie wsypać kminek i chili, dodać marchew, ziemniaki, pomidory, cukinię i kapustę.
- Gotować ok. 2 minuty mieszając, wlać wywar i gotować do miękkości.
- Wrzucić kukurydzę i fasolkę, pogotować jeszcze aż zmiękną fasola i kukurydza.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kolendrą i salsą oraz z tacos.
Komentarze