Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Meksykańska zupa jarzynowa

Meksykańska zupa jarzynowa
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla lub tacos.

Składniki

2 łyżki - oleju roślinnego
1 szt. - cebuli drobno posiekanej
2 ząbki - czosnku posiekanego
1/2 łyżeczki - kminku mielonego
2-3 łyżeczki - papryczki chili mielonej łagodnej, np. ancho, new mexico
1 szt. - marchewki pokrojonej w plastry
1 szt. - ziemniaka sałatkowego pokrojonego w kostkę
350 g - pomidorów świeżych lub z puszki pokrojonych
1 szt. - cukinii młodej pokrojonej w kostkę
1 szt. - kapusty młodej pokrojonej
1 l - wywaru warzywnego lub z kurczaka
- ziarna kukurydzy (z jednej kolby lub z puszki)
10 szt. - strączków fasoli szparagowej
- kolendra
- salsa
Do dekoracji
- chipsy tortilla lub tacos

Opis wykonania

 

  1. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć chwilę, aż zmiękną.
  2. Następnie wsypać kminek i chili, dodać marchew, ziemniaki, pomidory, cukinię i kapustę.
  3. Gotować ok. 2 minuty mieszając, wlać wywar i gotować do miękkości.
  4. Wrzucić kukurydzę i fasolkę, pogotować jeszcze aż zmiękną fasola i kukurydza.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać z kolendrą i salsą oraz z tacos.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ja dodałam jeszcze odrobine chilli, wyszła pyszna