Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla lub tacos.

Składniki

2 łyżka oleju roślinnego
cebula drobno posiekana
ząbki czosnku posiekanego
1/4 lub 1/2 łyżeczka kminku mielonego
2-3 łyżeczka łagodnej papryczki chili np. ancho, new mexico mielonej
marchewka pokrojona w plastry
pokrojony w kostkę ziemniak sałatkowy
350 g pomidorów świeżych lub z puszki pokrojonych
młoda cukinia pokrojona w kostkę
pokrojonej młodej kapusty
1 l wywaru warzywnego lub z kurczaka
ziarna z jednej kolby kukurydzy lub kukurydza złocista
około 10 strąków fasoli szparagowej
kolendra
salsa
chipsy tortilla lub tacos do dekoracji

Opis wykonania

 

  1. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć chwilę, aż zmiękną.
  2. Następnie wsypać kminek i chili, dodać marchew, ziemniaki, pomidory, cukinię i kapustę.
  3. Gotować ok. 2 minuty mieszając, wlać wywar i gotować do miękkości.
  4. Wrzucić kukurydzę i fasolkę, pogotować jeszcze aż zmiękną fasola i kukurydza.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać z kolendrą i salsą oraz z tacos.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ja dodałam jeszcze odrobine chilli, wyszła pyszna