Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Orientalna zupa z łososiem i żeń-szeniem

Orientalna zupa z łososiem i żeń-szeniem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Orient pobudzający zmysły i ciało. Aromat i kolor zdecydowanie pobudzają zmysły, zaś korzeń żeń-szenia zdecydowanie pobudza ciało.

Składniki

2 l bulion warzywny
400 g filet z łososia
1 szt. czerwona cebula
1 szt. cebula szalotka
50 ml koniak
2 łyżka sos ostrygowy
2 łyżka sos sojowy
4 szt. limonka - plasterki
4 szt. cytryna - plasterki
4 szt. imbir - plasterki
4 szt. pieczarki duże
2 łyżka masło
3 szt. żeń-szeń korzeń
400 ml mleczko kokosowe
1 łyżeczka sambal oelek
10 szt. makaron świderki giganty

Opis wykonania

Łososia kroimy na duże kostki, zalewamy sosem ostrygowym i koniakiem, dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę. Odstawiamy na 60 minut do lodówki. Bulion warzywny przecedzamy przez gazę by był klarowny. Świderki gotujemy al dente. W wysokim garnku gotujemy bulion, limonkę, cytrynę, imbir, korzenie żeń-szenia oraz sos sojowy. Powinien gotować się przez 30minut jak rosół – ledwo mrugając. Pieczarki i szalotkę kroimy w plasterki, rozgrzewamy masło na patelni i na wolnym ogniu podsmażamy wszystko na złoto. Bulion przelewamy do żaroodpornego ceramicznego garnka (wyjmujemy plasterki cytryny, limonka zostaje), dodajemy sambal oelek, podsmażone pieczarki szalotką i masłem oraz surowego łososia razem z czerwoną cebulą. Połowę pozostałej marynaty z łososia również oddajemy do bulionu. Przykrywamy garnek, wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do temperatury 200*C. Pieczemy 5 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim garnek jeszcze na 20 minut. Przed podaniem zupy, hartujemy mleczko kokosowe i powoli wlewamy je do bulionu oraz dodajemy świderki makaronu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych