Orientalna zupa z łososiem i żeń-szeniem
4 porcje
Średnie
Orient pobudzający zmysły i ciało. Aromat i kolor zdecydowanie pobudzają zmysły, zaś korzeń żeń-szenia zdecydowanie pobudza ciało.
Składniki
2 l bulion warzywny
400 g filet z łososia
1 szt. czerwona cebula
1 szt. cebula szalotka
50 ml koniak
2 łyżka sos ostrygowy
2 łyżka sos sojowy
4 szt. limonka - plasterki
4 szt. cytryna - plasterki
4 szt. imbir - plasterki
4 szt. pieczarki duże
2 łyżka masło
3 szt. żeń-szeń korzeń
400 ml mleczko kokosowe
1 łyżeczka sambal oelek
10 szt. makaron świderki giganty
Orientalna zupa z łososiem i żeń-szeniem
Orientalna zupa z łososiem i żeń-szeniem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łososia kroimy na duże kostki, zalewamy sosem ostrygowym i koniakiem, dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę. Odstawiamy na 60 minut do lodówki. Bulion warzywny przecedzamy przez gazę by był klarowny. Świderki gotujemy al dente.
W wysokim garnku gotujemy bulion, limonkę, cytrynę, imbir, korzenie żeń-szenia oraz sos sojowy. Powinien gotować się przez 30minut jak rosół – ledwo mrugając. Pieczarki i szalotkę kroimy w plasterki, rozgrzewamy masło na patelni i na wolnym ogniu podsmażamy wszystko na złoto. Bulion przelewamy do żaroodpornego ceramicznego garnka (wyjmujemy plasterki cytryny, limonka zostaje), dodajemy sambal oelek, podsmażone pieczarki szalotką i masłem oraz surowego łososia razem z czerwoną cebulą. Połowę pozostałej marynaty z łososia również oddajemy do bulionu. Przykrywamy garnek, wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do temperatury 200*C. Pieczemy 5 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim garnek jeszcze na 20 minut.
Przed podaniem zupy, hartujemy mleczko kokosowe i powoli wlewamy je do bulionu oraz dodajemy świderki makaronu.
Komentarze