Orzechowy krem z soczewicy
6 porcje
50 min
Łatwe
Lekki i prosty w przygotowaniu krem z czerwonej soczewicy z czerwonymi warzywami oraz aromatyczną nutą orzechową.
Składniki
2 szklanka soczewica czerwona
1,5 l woda
2 szt. papryka
400 g pomidory z puszki
4 szt. ziemniaki
3 szt. ząbki czosnku
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 garść orzechy
1 garść koperek
1 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
1,5 łyżeczka chilii
0,5 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka papryka ostra
0,5 łyżeczka kminek
0,5 łyżeczka pieprz ziołowy
1 łyżeczka pieprz czarny
Orzechowy krem z soczewicy
Orzechowy krem z soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą. Ziemniaki kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie czasie dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 25 -30 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy, aż zupa trochę przestygnie. W między czasie rozdrabniamy orzechy. Następnie blendujemy zupę na gładki krem i przyprawiamy do smaku. Dodajemy orzechy i mieszamy. Tak przygotowany krem podajemy z posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Komentarze