Orzechowy krem z soczewicy
 
                                            6 porcji
50 min
Łatwe
                    Lekki i prosty w przygotowaniu krem z czerwonej soczewicy z czerwonymi warzywami oraz aromatyczną nutą orzechową. 
                
                Składniki
2 szklanka soczewica czerwona
                                                            1,5 l woda
                                                            2 szt. papryka 
                                                            400 g pomidory z puszki
                                                            4 szt. ziemniaki
                                                            3 szt. ząbki czosnku
                                                            3 szt. liść laurowy
                                                            3 szt. ziele angielskie 
                                                            1 garść orzechy
                                                            1 garść koperek
                                                            1 łyżeczka kurkuma
                                                            1 łyżeczka cynamon
                                                            1 łyżeczka gałka muszkatołowa
                                                            1,5 łyżeczka chilii
                                                            0,5 łyżeczka papryka słodka
                                                            1 łyżeczka papryka ostra
                                                            0,5 łyżeczka kminek
                                                            0,5 łyżeczka pieprz ziołowy
                                                            1 łyżeczka pieprz czarny
                                                    Orzechowy krem z soczewicy
Orzechowy krem z soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą. Ziemniaki kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie czasie dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 25 -30 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy, aż zupa trochę przestygnie. W między czasie rozdrabniamy orzechy. Następnie blendujemy zupę  na gładki krem i przyprawiamy do smaku. Dodajemy orzechy i mieszamy. Tak przygotowany krem podajemy z posiekanym koperkiem.
Smacznego!
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze