Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

220 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czy Może być coś wspanialszego zaczynając Dzień Od Pysznego,Chrupiącego,Pełnoziarnistego Bajgla?Nie sądzę! :) Przepis na 12 szt.

Składniki

800 g Mąka Pełnoziarnista
100 g Mąka pszenna
20 g Drożdże świeże
2 łyżka Cukier Brzozowy
2 łyżeczka Sól drobna himalajska
600 ml woda ciepła
2 szt. żółtko jaja kurzego
10 g czarnuszka
10 g kumin
10 g ziarna słonecznika

Opis wykonania

Mąkę Pełnoziarnistą wsypuję do miski. Pszenną przesiewam i również dodaję do tej pierwszej.Dodaję cukier,drożdże i sól. Mieszam całość delikatnie dodając ciepłą wodę.Wyrabiam masę. Przekładam do Miski opruszonej mąką i odstawiam na półtorej godziny w celu wyrośnięcia. Po upływie czasu na wysypaną mąką stolnicę kładę ciasto. Chwilę wyrabiam po czym roluję duży wałek. Dzielę go na 12 równych części. Formuję kuleczki delikatnie je spłaszczając. Kieliszkiem wykrawam dziurkę. W dużym garze zagotowuję dużą ilość wody z dodatkiem cukru brzozowego. Gdy woda jest wrząca,wrzucam uformowane bułeczki i parzę je z każdej strony po minucie, Następnie odkładam na kratkę kucharską w celu osuszenia. Czynność powtarzam do końca bułek. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni na grzanie góra dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia,kładę bułeczki. Żółtka jaja rozkłócam i wszystkie bułki smaruję nim. Wierzch bułek posypuję dowolnymi ziarnami. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w temp. 200 stopni ok. 18-20 min. ( do zarumienia bułeczek). Gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych