


Pierogi wypełnione farszem z zielonej soczewicy, ziemniaków oraz marchewki, doprawione aromatycznymi przyprawami – kurkumą, kuminem chili i imbirem.
Przygotuj ciasto – mąkę pszenną umieść w misce robota kuchennego i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).
Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj (rozdrabnianie przyspieszy blender). Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na rozgrzanym oleju podsmaż imbir, kumin, kurkumę i chili, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, następnie dodaj cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmaż przez ok. 5 minut.
Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do przestudzenia.
Ciasto podziel na porcje równej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 12 cm, następnie przetnij na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.
Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta. Brzegi ciasta nałóż na siebie i sklej.
Wszystkie pierogi posmaruj przed pieczeniem jajkiem – dzięki temu uzyskasz po upieczeniu złocisty kolor.
Pierogi piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.