Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pierogi wypełnione farszem z zielonej soczewicy, ziemniaków oraz marchewki, doprawione aromatycznymi przyprawami – kurkumą, kuminem chili i imbirem.

Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
Suszone zioła, np. oregano, tymianek

Farsz:
250 g ziemniaków
250 ml bulionu warzywnego
150 g zielonej soczewicy
1 marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki chili
Sól i pieprz

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – mąkę pszenną umieść w misce robota kuchennego i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj (rozdrabnianie przyspieszy blender). Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Na rozgrzanym oleju podsmaż imbir, kumin, kurkumę i chili, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, następnie dodaj cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmaż przez ok. 5 minut.

Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

2

Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do przestudzenia.

Ciasto podziel na porcje równej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 12 cm, następnie przetnij na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta. Brzegi ciasta nałóż na siebie i sklej.

Wszystkie pierogi posmaruj przed pieczeniem jajkiem – dzięki temu uzyskasz po upieczeniu złocisty kolor.

Pierogi piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Zakochałem się w tym cieście <3
Marta
Czasochłonne, ale sam wygląd pierogów zachęca do wypróbowania.
fiziowaaa
Inny sposób na pierogi, mi się podoba
bsylvia
Bardzo fajna propozycja na inne wykorzystanie ciasta na pizzę - polecam!