Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z ciasta na pizze

Opis wykonania

Pierogi wypełnione farszem z zielonej soczewicy, ziemniaków oraz marchewki, doprawione aromatycznymi przyprawami – kurkumą, kuminem chili i imbirem.

Pierogi z ciasta na pizze - krok 1

Przygotuj ciasto - mąkę pszenną umieść w misce i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Na rozgrzanym oleju podsmaż imbir, kumin, kurkumę i chili, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, następnie dodaj cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmaż przez ok. 5 minut.

Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do przestudzenia.

Pierogi z ciasta na pizze - krok 2

Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do przestudzenia.

Ciasto podziel na porcje równej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 12 cm, następnie przetnij na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.

Pierogi z ciasta na pizze - krok 3

Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta. Brzegi ciasta nałóż na siebie i sklej.

Wszystkie pierogi posmaruj przed pieczeniem jajkiem – dzięki temu uzyskasz po upieczeniu złocisty kolor.

Pierogi piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.