Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placki z kaszy gryczanej z buraczkami i pastą z makreli

Placki z kaszy gryczanej z buraczkami i pastą z makreli
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placki inne niż zwykle, bo z kaszy, bo z buraczkami i makrelą.

Składniki

100 g kasza gryczana
200 g biały chudy ser twaróg
1/2 łyżeczka chrzan
1 szt. jajko
1 szt. pietruszka pęczek
1/2 łyżeczka słodka papryka
1 szczypta tabasco
3 łyżeczka marynowane domowe buraczki
1/2 szklanka bułka tarta
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżka olej rzepakowy
1 szt. cebula dymka
1 szt. makrela wędzona
2 łyżeczka marynowane buraczki domowe
2 łyżka śmietana kwaśna
1 szczypta pieprz do smaku
1 szczypta sól
1 łyżka natka pietruszka

Opis wykonania

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Kiedy ostygnie, zmiksować z białym serem.

Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, tabasco, chrzan, paprykę i buraki. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą wilgotnych dłoni formować niewielkie kotleciki, obtoczyć każdy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zrumienienia z obu stron. W międzyczasie z makreli usunąć ości, rozdrobnić. Cebulę drobno posiekać. Dodać do ryby cebulę, śmietanę oraz buraczki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pastę podać z placuszkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych