Placki z kaszy gryczanej z buraczkami i pastą z makreli
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Placki inne niż zwykle, bo z kaszy, bo z buraczkami i makrelą.
Składniki
100 g kasza gryczana
200 g biały chudy ser twaróg
1/2 łyżeczka chrzan
1 szt. jajko
1 szt. pietruszka pęczek
1/2 łyżeczka słodka papryka
1 szczypta tabasco
3 łyżeczka marynowane domowe buraczki
1/2 szklanka bułka tarta
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżka olej rzepakowy
1 szt. cebula dymka
1 szt. makrela wędzona
2 łyżeczka marynowane buraczki domowe
2 łyżka śmietana kwaśna
1 szczypta pieprz do smaku
1 szczypta sól
1 łyżka natka pietruszka
Placki z kaszy gryczanej z buraczkami i pastą z makreli
Placki z kaszy gryczanej z buraczkami i pastą z makreli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Kiedy ostygnie, zmiksować z białym serem.
Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, tabasco, chrzan, paprykę i buraki. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą wilgotnych dłoni formować niewielkie kotleciki, obtoczyć każdy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zrumienienia z obu stron. W międzyczasie z makreli usunąć ości, rozdrobnić. Cebulę drobno posiekać. Dodać do ryby cebulę, śmietanę oraz buraczki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pastę podać z placuszkami.
Komentarze