


Quesadilla to kolejne danie, które przywędrowało do nas z Meksyku i zawładnęło podniebieniami Polaków. Na te pszenne (lub w oryginalnej wersji kukurydziane) placki, z mięsnym nadzieniem, warzywami i serem znajdziesz mnóstwo przepisów, które możesz dowolnie modyfikować według własnego gustu. Quesadilla to szybkie w przygotowaniu i smaczne danie, idealne jako przystawka, lub podane z dodatkowymi, świeżymi warzywami jako obiad. Quesadille możesz także spakować i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, gdyż świetnie sprawdza się jako danie „do ręki”. Jeśli gustujesz w bardziej pikantnych smakach, do środka quesadilli możesz włożyć na przykład papryczki jalapeno lub zaostrzyć sos pieprzem cayenne czy inną przyprawą.
Mięso umyj, pokrój w paski i natrzyj olejem oraz przyprawą do gyrosa. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut, aby nasiąknęło mieszanką ziół i przypraw.
Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidora w kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i usmaż kurczaka wraz z cebulą. Zdejmij mięso z patelni i odstaw.
Na rozgrzanej, suchej patelni umieść pojedynczo placki tortilli i delikatnie obsmaż, aby były ciepłe i miękkie. Na jednej połówce ułóż kolejno ser, kurczaka, pokrojone warzywa i kukurydzę oraz polej sosem pomidorowym. Całość posyp jeszcze raz serem i przykryj drugą połówką placka.
Gotowe quesadille ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.