Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Quesadilla to kolejne danie, które przywędrowało do nas z Meksyku i zawładnęło podniebieniami Polaków. Na te pszenne (lub w oryginalnej wersji kukurydziane) placki, z mięsnym nadzieniem, warzywami i serem znajdziesz mnóstwo przepisów, które możesz dowolnie modyfikować według własnego gustu. Quesadilla to szybkie w przygotowaniu i smaczne danie, idealne jako przystawka, lub podane z dodatkowymi, świeżymi warzywami jako obiad. Quesadille możesz także spakować i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, gdyż świetnie sprawdza się jako danie „do ręki”. Jeśli gustujesz w bardziej pikantnych smakach, do środka quesadilli możesz włożyć na przykład papryczki jalapeno lub zaostrzyć sos pieprzem cayenne czy inną przyprawą.

Składniki

400 g - piersi z kurczaka
4 szt. - tortilli pszennych lub kukurydzianych
1 szt. - cebuli
0,5 szt. - czerwonej papryki
1/4 puszki - kukurydzy
1 szt. - pomidora
100-120 g - sera cheddar
- przyprawa do gyrosa
- olej
- sos pomidorowy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
552.5 kcal
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
47 g
Błonnik
38.7 g
Białko
3.1 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Mięso umyj, pokrój w paski i natrzyj olejem oraz przyprawą do gyrosa. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut, aby nasiąknęło mieszanką ziół i przypraw.

Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidora w kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy.

Porada

Quesadille możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkową porcją świeżych warzyw ułożonych obok. Placki możesz również delikatnie posmarować niewielką ilością wody zamiast podgrzewać je na patelni, w ten sposób staną się bardziej elastyczne i łatwiej będzie je złożyć na pół, bez obaw, że się złamią.



Bosh Logo
Bosh

Ser zetrzyj  na tarce o drobnych oczkach.

Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i usmaż kurczaka wraz z cebulą. Zdejmij mięso z patelni i odstaw.

Na rozgrzanej, suchej patelni umieść pojedynczo placki tortilli i delikatnie obsmaż, aby były ciepłe i miękkie. Na jednej połówce ułóż kolejno ser, kurczaka, pokrojone warzywa i kukurydzę oraz polej sosem pomidorowym. Całość posyp jeszcze raz serem i przykryj drugą połówką placka.

Gotowe quesadille ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajne, meksykańskie danie, idealne na spotkanie ze znajomymi.
Radosław
Niebio w gębie :)
Radosław
Szybki i bardzo smaczny przepis
Natalia Kowalska
Pominęłam cebulę-nie miałam na stanie. Przepis petarda.
damdlani
Idealne dla znajomych albo piątkowy wieczór z filmem. Super przepis!
Maria Izabela
Super przekąska - idealne na imprezę
anlovi
Świetna przekąska.
bsylvia
Prosty i bardzo dobry przepis. Quesadilla pyszna - polecam!
fiziowaaa
Polecam, bardzo smaczne!
zielone_obloczki
Smaczna przekąska.