Quesadilla
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Quesadilla
Quesadilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso umyj, pokrój w paski i natrzyj olejem oraz przyprawą do gyrosa. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut, aby nasiąknęło mieszanką ziół i przypraw.
Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidora w kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy.
Porada
Quesadille możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkową porcją świeżych warzyw ułożonych obok. Placki możesz również delikatnie posmarować niewielką ilością wody zamiast podgrzewać je na patelni, w ten sposób staną się bardziej elastyczne i łatwiej będzie je złożyć na pół, bez obaw, że się złamią.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i usmaż kurczaka wraz z cebulą. Zdejmij mięso z patelni i odstaw.
Na rozgrzanej, suchej patelni umieść pojedynczo placki tortilli i delikatnie obsmaż, aby były ciepłe i miękkie. Na jednej połówce ułóż kolejno ser, kurczaka, pokrojone warzywa i kukurydzę oraz polej sosem pomidorowym. Całość posyp jeszcze raz serem i przykryj drugą połówką placka.
Gotowe quesadille ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.
Komentarze