Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Risotto to idealne danie jednogarnkowe dla dużej rodziny! U mnie porcja na 6 naprawdę głodnych osób - sprytne przepisy oszczędzają czas i miejsce w kuchni!

Składniki

500 g ryż arborio
2 łyżka masło
2 szt. mała cebulka
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. mała cukinia
1 szt. duża papryka
8-10 szt. pieczarki
4 szt. duże pomidory
1 szt. kostki rosołowe
woda
1 szklanka wino
1 szczypta sól, pieprz
1 łyżeczka papryka ostra

Opis wykonania

Na maśle podsmażyć cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodawać stopniowo pokrojone warzywa: cukinię, paprykę, pieczarki oraz pomidory. Wsypać ryż i od razu zalać winem, a po chwili dodać 2 szklanki gorącej wody rozrobionej z kostkami rosołowymi. Dodać przyprawy i co jakiś czas mieszać, ryż musi pęcznieć. Dolewać wody po 1/4 szklanki jeśli ryż zacznie przywierać, wyłączyć gaz kiedy już będzie idealnie napęczniały. Gotowe!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Prosty i uniwersalny przepis, można bawić się dodatkami :)