Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Risotto to idealne danie jednogarnkowe dla dużej rodziny! U mnie porcja na 6 naprawdę głodnych osób - sprytne przepisy oszczędzają czas i miejsce w kuchni!

Składniki

500 g ryż arborio
2 łyżka masło
2 szt. mała cebulka
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. mała cukinia
1 szt. duża papryka
8-10 szt. pieczarki
4 szt. duże pomidory
1 szt. kostki rosołowe
woda
1 szklanka wino
1 szczypta sól, pieprz
1 łyżeczka papryka ostra

Opis wykonania

Na maśle podsmażyć cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodawać stopniowo pokrojone warzywa: cukinię, paprykę, pieczarki oraz pomidory. Wsypać ryż i od razu zalać winem, a po chwili dodać 2 szklanki gorącej wody rozrobionej z kostkami rosołowymi. Dodać przyprawy i co jakiś czas mieszać, ryż musi pęcznieć. Dolewać wody po 1/4 szklanki jeśli ryż zacznie przywierać, wyłączyć gaz kiedy już będzie idealnie napęczniały. Gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Prosty i uniwersalny przepis, można bawić się dodatkami :)