Risotto z warzywami
4 porcje
Średnie
Risotto to idealne danie jednogarnkowe dla dużej rodziny! U mnie porcja na 6 naprawdę głodnych osób - sprytne przepisy oszczędzają czas i miejsce w kuchni!
Składniki
500 g ryż arborio
2 łyżka masło
2 szt. mała cebulka
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. mała cukinia
1 szt. duża papryka
8-10 szt. pieczarki
4 szt. duże pomidory
1 szt. kostki rosołowe
woda
1 szklanka wino
1 szczypta sól, pieprz
1 łyżeczka papryka ostra
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na maśle podsmażyć cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodawać stopniowo pokrojone warzywa: cukinię, paprykę, pieczarki oraz pomidory. Wsypać ryż i od razu zalać winem, a po chwili dodać 2 szklanki gorącej wody rozrobionej z kostkami rosołowymi. Dodać przyprawy i co jakiś czas mieszać, ryż musi pęcznieć. Dolewać wody po 1/4 szklanki jeśli ryż zacznie przywierać, wyłączyć gaz kiedy już będzie idealnie napęczniały. Gotowe!
Komentarze